Egyre több illegális éttermi vacsorára derül fény, politikusok is gyanúba keveredtek

Egyre több illegális éttermi vacsorára derül fény, politikusok is gyanúba keveredtek

A hétvégén lecsaptak a rendőrök, az egyik fővárosi étteremben több mint száz embert bírságoltak meg. Az ország második legnagyobb városának alpolgármesterét azzal vádolják, hogy illegális éttermi vacsorán vett részt, a politikus azonban mindent tagad.

NAGYVILÁG POLITIKA 2021. ÁPRILIS 12. 14:18

Franciaországban hatalmas botrány kerekedett az M6 csatorna április elején közzétett riportjából, melyben azt állították, hogy a fővárosban illegális éttermi vacsorákat szerveznek, ahol kormánytagok is részt vesznek. Az engedély nélküli rendezvények szervezője, Pierre-Jean Chalençon az interjú után pár nappal visszakozott és azt állította, hogy csupán áprilisi tréfáról volt szó.

Áprilisi tréfa vagy sem, a riport valóságos médialavinát indított el, amire a politikusok is felfigyeltek. Gérald Darmanin belügyminiszter kijelentette, hogy vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy kézre kerítsék és bíróság elé állítsák a tiltott vacsorák szervezőit és résztvevőit.

Az illegális vacsorák szervezője név szerint megemlítette Gabriel Attal kormányszóvivőt, akit a barátjának nevezett és állítása szerint részt vett ilyen vacsorán. Marlène Schiappa állampolgárságért felelős miniszter egy interjú során kitért erre a hírre és elmondta, biztos forrásból tudja, hogy Gabriel Attal valóban kapott ilyen meghívást, de a kormányszóvivő visszautasította.

A vacsorákkal összefüggésbe hozott séf, Christophe Leroy is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, elmondása szerint az elmúlt egy évben nem szolgált ki egyetlen minisztert sem, ugyanakkor azt nem tagadja, hogy otthonában egy privát klubot rendezett be, ahol rendszeresen fogad vacsoravendégeket. A BFMTV-nek meg is mutatta a helyet, ahol bárpult és asztalok is vannak, hogy a vendégek kényelmesen helyet foglalhassanak. A séf úgy véli, ezzel semmi illegálisat nem követ el, mivel a vendégeket az otthonában fogadja, ahol elég hely van a távolság betartására.

Azonban nem Párizs az egyetlen, ahol nagy figyelmet kaptak az illegális éttermek vagy klubok, kínos szituációba került a második legnagyobb francia város, Marseille alpolgármestere, Michèle Rubirola is, akit azzal vádoltak meg, hogy szintén illegális vacsorákon vett részt. A Blast nevű független médiaszolgáltató állítása szerint megbízható forrásból tudja, hogy az alpolgármester egy helyi étteremben többedmagával ételt és italt fogyasztott és az este folyamán sem maszkot nem viselt, sem az előírt távolságot nem tartotta meg. Az alpolgármestert megkereste a France Bleu hírportál és a történtekről kérdezte, a politikus azonban mindent tagad, elmondása szerint minden este a sofőrje viszi haza a munkából, a hétvégéket pedig otthonában tölti a családjával. Marseille 11. és 12. kerületének polgármestere, a republikánus Sylvain Souvestre a történtekkel kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy ha bebizonyosodik, hogy az alpolgármester valóban részt vett illegális vacsorákon, akkor szigorú döntéseket kell hozni.

Arra tehát egyelőre nincs konkrét bizonyíték, hogy valóban részt vettek magas rangú politikusok és városvezetők az illegális vacsorákon, de az biztos, hogy több ilyen rendezvény is volt, a hétvégén ugyanis a rendőrök több mint száz embert evakuáltak egy párizsi étteremből. Sajtóértesülések szerint többen ellenálltak a rendőrségnek és nem voltak hajlandók igazolni magukat, őket végül megbüntették. A történtekről maga a prefektus számolt be a Twitteren, leírva, hogy a résztvevőket megbírságolták a járványügyi intézkedések be nem tartása miatt, a szervezőket pedig őrizetbe vették.

A Le Figaro napilap értesülései szerint október vége óta a fővárosi éttermekben 7345 ellenőrzést hajtott végre a rendőrség és mintegy 300 esetben szabtak ki pénzbírságot.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, lockdown, restaurant