Az amerikai választók fele helyesli a Legfelsőbb Bíróság abortuszról szóló döntését

Ötven éves abortuszszabályozást írt felül az amerikai Legfelsőbb Bíróság nem rég meghozott döntésével, amivel visszakerül a tagállamokhoz a terhességmegszakítások szabályozásának joga.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 29. 09:18

Az amerikai választók fele helyesli a Legfelsőbb Bíróság Roe kontra Wade ügyben nem rég meghozott döntését – derül ki a Rassmussen Reports legfrissebb felméréséből.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az amerikai testület június 24-én felülírta azt a döntést, amely szövetségi szinten legalizálta a művi terhességmegszakítást. A Roe kontra Wade néven elhíresült 1973-as ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes az abortusz szabályozása az állami szintű törvényhozásban. Vagyis a Legfelsőbb Bíróság ítélete visszaadta a tagállamok hatáskörébe a terhességmegszakítások szabályozását.

A témával kapcsolatban június 28-án jelent meg a Rassmussen Reports friss kimutatása, ami szerint az Egyesült Államok választóinak 50 százaléka helyesli az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntését, közülük 38 százalék nyilatkozott úgy, hogy „határozottan helyesli”. A megkérdezettek 45 százalék azt mondta, hogy nem ért egyet, 38 százalék pedig azt, hogy „határozottan nem ért egyet” a döntéssel.

A republikánus voksolók 75%-a egyetért az ítélettel, 20%-uk helyteleníti azt. A demokrata szavazók körében épp ellentétesek az arányok: 71 százalékuk helyteleníti, míg 25 százalékuk helyesli a Legfelsőbb Bíróság lépését.

A két nagy politikai párthoz nem kötődő szavazók 53%-a támogatja, 42%-a pedig nem a terhességmegszakítást szabályozó döntést.

A megkérdezettek 52 százaléka tartja magát abortuszpártinak, míg 41 százalékuk életpártinak. Az előbbi tábor 88 százaléka helyteleníti, míg utóbbiak közül ugyanennyien helyeslik a változtatást.

A Rassmussen Reports felmérését június 26. és június 27. között végezték 1000 amerikai szavazó részvételével.

NAGYVILÁG

Címkék:

abortion, decision, law, supreme court, survey, usa