Fokozódik a pánik: elkezdődött a fémipar összeomlása?

Fokozódik a pánik: elkezdődött a fémipar összeomlása?

A legnagyobb acélgyártó egy időre két helyszínen is részleges leállást jelentett be, de a magas energiaköltségek miatt más fémipari vállalatok is követhetik ezt a példát.

GAZDASÁG 2022. SZEPTEMBER 5. 11:43

Az Arcelor-Mittal, a világ legnagyobb acélgyártója a magas németországi energiaárak miatt szeptember végén két leállást is beütemezett. A brémai gyár két kohójának egyikét leállítják, és a hamburgi acélműben lévő egyik üzemet is érinti az időszakos szünet. Az indoklás szerint az októberre tervezett gázadó az amúgy is magas gáz- és villamosenergia-költségek mellett tovább terheli az energiaigényes üzemek versenyképességét.

„A gáz- és villamosenergia-tarifák tízszeresére emelkedésével, amelyet néhány hónap alatt el kellett fogadnunk, már nem vagyunk versenyképesek egy olyan piacon, amelyet 25 százalékban importból látnak el. Úgy látjuk, hogy sürgős politikai lépésekre van szükség”

olvasható az Arcelor-Mittal közleményében. A hamburgi üzemben egyébként most amerikai importanyaggal dolgoznak, hogy olcsóbb legyen a termelés, ennek azonban egyenes következménye a környezetszennyezőbb működés. Azt is kiemelik, hogy a feszült helyzet miatt a duisburgi és az eisenhüttenstadti telephelyeken is rövidített munkaidőt vezetnek be, így ezeken a helyeken is már csak egy fél lépésre vannak a teljes leállástól.

Az Arcelor-Mittal a költségnövekedés egy részét megpróbálja áthárítani ügyfeleire: novembertől például már 850 euróba fog kerülni egy tonna melegen hengerelt acél, ami 13 százalékkal több, mint korábban volt.

A német acélipari vállalatok viszonylag visszafogottan viselkednek. Sem a Thyssenkrupp, sem a Salzgitter, sem a Saarstahl vagy a Dillinger Hütte nem tervezi jelenleg a termelés csökkentését, de minden vállalatnál hetente összeül egy válságstáb, hogy felülvizsgálják az adott heti helyzetet. Nem kizárt tehát, hogy az acélipar kártyavárként fog összeomlani a téli időszakban.

A magas gázárak miatt a réziparban is lehetnek termelési korlátozások. Az Aurubis vállalat szóvivője arra figyelmeztet, hogy ilyen magas energiaárak mellett hosszú távon nagyon nehéz lesz Európában előállítani azt a rezet, amelyre többek között az energiaátálláshoz is szükség van. A szakemberek szerint ha a jelenlegi terhek miatt a réztermelést vissza kell szorítani, akkor a megújuló energiák bővülése is lassulni fog.

A német félkész rézipar a második negyedévben 6 százalékos termelési mínuszt ért el. És mindezt annak ellenére, hogy valójában több rézre lenne szükség a megújuló energiák bővítéséhez – ez a tendencia a következő hónapokban is folytatódni fog

– vélekednek a rézipar szereplői.

De nem csak Németországban okoznak problémát az energiaárak. Az Eurometaux európai fémipari szövetség egy friss jelentésében arra panaszkodik, hogy az Európai Unió 2021 októbere óta elveszítette alumíniumkapacitásának mintegy felét, ami körülbelül 1 millió tonnának felel meg. A jelentés szerint a villamosenergia-tarifák közelmúltbeli emelkedése miatt a cinkkohók és az alumíniumkohók több mint felét a termelés csökkentésére vagy akár leállítására kényszerítette az Európai Unióban.

GAZDASÁG

Címkék:

europe, germany, steel