Mindkét tábornak hazudik az Egyesült Államok elnöke az olajfúrásokról

Mindkét tábornak hazudik az Egyesült Államok elnöke az olajfúrásokról

Joe Biden a klímatüntetőknek arról beszélt, hogy meg kell szüntetni az olajfúrásokat az ország területén, néhány nappal korábban pedig arról panaszkodott, hogy több fúrást kellene végeznie az olajvállalatoknak, hogy ne legyen olyan drága az üzemanyag.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 9. 06:00

„Nincs több fúrás” – szögezte le Joe Biden egy nyilvános eseményen, amikor egy klímaaktivista kérdőre vonta New Yorkban az olajkitermelések kapcsán. Az aktivista Bidennek válaszolva megjegyezte, hogy az Antarktiszon és a Mexikói-öbölben még mindig folynak tengeri fúrások. Az elnök erre úgy reagált, hogy ő maga nem kezdeményezett új olajfúrásokat az Egyesült Államokban, azokat ugyanis még Donald Trump előző elnök rendelte el, és Trump hibáját akarja kiküszöbölni – állította az eseményen Biden.

Joe Biden mindössze néhány nappal azután próbált meg az előző elnökséggel takarózni, hogy egy másik eseményen arról beszélt, hogy az olajvállalatoknak több fúrást kellene végezniük.

„Egyáltalán nem lassítottuk le őket, sőt, többet kellene fúrniuk, mint amennyit most tesznek. Ha többet fúrnának, akkor a benzinkutaknál is fellélegezhetnének az emberek”

– jelentette ki az elnök Új-Mexikóban a kampánykörútja egyik állomásán, ahol a magas üzemanyagárak okairól beszélt. Az elnök új-mexikói kampánybeszédében arra panaszkodott, hogy az olajipar nem teljesítette az amerikai nép iránti elkötelezettségét, mivel túl sokat kér a benzinért, és több milliárd dolláros profitra tesz szert. Biden azzal fenyegetőzött, hogy több adóval veszi célba az olajcégeket.

„Vagy fektessenek be Amerikában, vagy fizessenek magasabb adót a többletnyereségük után, és nézzenek szembe korlátozásokkal”

– jelentette ki az elnök, aki tehát ezen az állomáson sem mondott igazat, ahogy akkor sem amikor azt állította, hogy ő arra bátorítja az olajvállalatokat, hogy fokozzák a kitermelést.

Biden a hivatalban töltött első két éve alatt többször is fellépett az Egyesült Államok olajkitermelésének csökkentése érdekében. Biden az első két évében kevesebb hektárt adott bérbe erre a célra, mint bármely más kormány a második világháború vége óta ugyanebben az időszakban.

Biden 2021 januárjában egy végrehajtási utasítást is kiadott, amely befagyasztotta ezeket a bérleteket, ez a döntés egyébként nagy port kavart az Egyesült Államokban. Ezután felfüggesztette az olajkitermelési bérleti szerződéseket az Északi-sarkvidéki Nemzeti Természetvédelmi Menedékben is, miután Donald Trump korábbi elnök megnyitotta a hatalmas olajkészleteket a kitermelés előtt. Biden elrendelte a Keystone XL olajvezeték leállítását is, amely 830 ezer hordó nyersolajat szállított volna Kanadából az Egyesült Államokba.

Nem csoda tehát, hogy az olajvállalatok kevésbé motiváltak a hosszú távú olajkitermelésbe való befektetéshez, főleg amióta az elnök a fosszilis tüzelőanyagok megszüntetésének gondolatával kampányolt.

„Nincs több támogatás a fosszilis üzemanyagiparnak. Nincs több fúrás, beleértve a tengeri fúrásokat. Nincs lehetőség az olajipar számára, hogy még többet termeljen”

– mondta Biden még 2020 márciusában.

Mindeközben az elnök nemrég azért házalt Szaúd-Arábiában, hogy ott halasszák el az olajkitermelés csökkentését. Azt akarta, hogy a félidős választásokig ne mérsékeljék a kitermelést, amelyet egyébként az OPEC+ csoport valamennyi tagállama támogatott.

GAZDASÁG

Címkék:

joe biden, lie, oil industry, usa