A francia kormány meghosszabbítja az energiaárakra vonatkozó ársapkát

A francia kormány meghosszabbítja az energiaárakra vonatkozó ársapkát

A miniszterelnök bejelentése alapján mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél jobban csökkentsék az energiaválság lakosságra gyakorolt hatásait, a jövő évben várható 120 százalékos gáz-és villanyár emelkedésből 15-öt hárítanak a háztartásokra.

GAZDASÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 15. 14:09

Franciaországot is elérte az energiaválság, a kormány hetek óta mindenkit arra kér, hogy spóroljon a gázzal és a villannyal annak érdekében, hogy a téli hónapokban ne kelljen áramkimaradással számolni. Élisabeth Borne miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott, mely során ismertette a francia kormány által bevezetni kívánt intézkedéseket az egyre növekvő energiaárakkal szemben. A kormányfő bejelentése alapján a francia vezetés meghosszabbítja az energiaárakkal kapcsolatos ársapkára vonatkozó intézkedéseket, mivel az intézkedés nélkül rendkívül nehéz helyzetbe kerülne a lakosság.


Élisabeth Borne kiemelte, hogy a kormány intézkedése nélkül a jövő év elején több mint a duplájára emelkedne a gáz és a villany ára a háztartások számára, ezért, annak érdekében, hogy ezt az elviselhetetlen áremelkedést elkerülje, a francia kormány 2023-ban meghosszabbítja az energiaárakra vonatkozó ársapka alkalmazását. Az intézkedés az összes háztartásra vonatkozik, beleértve a társasházakat, a szociális lakásokat, a kisvállalkozásokat és a legkisebb települések önkormányzatait is. A francia kormány 2023-ban 15 százalékban maximalizálja a gáz és a villany árának emelkedését, így a tényleges 120 százalék helyett 15 százalékkal kell majd többet fizetni az embereknek az energiáért. Élisabeth Borne elmondása alapján azoknak, akik gázzal fűtenek, mintegy 25 eurós drágulással kell számolniuk havi szinten, a villanyt használóknak pedig átlagosan 20 eurós plusz költségük lesz. A kormányfő arról is beszámolt, hogy az ársapka nélkül a gáz esetében havi 200, a villanynál pedig 180 eurós többletköltséggel kellene számolni háztartásonként.

A francia miniszterelnök a témával kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy az energiaárak emelkedése elsősorban a legszerényebb körülmények között élőket érinti, ezért jövedelemtől függően 100, illetve 200 eurós energiatámogatást ad a francia kormány, melyet 12 millió háztartás számára fizetnek ki az év végéig.

A kormányfő felhívta rá a figyelmet, hogy az államnak, az önkormányzatoknak, a vállalatoknak és a lakosságnak is részt kell vennie a közös felelősségvállalásban annak érdekében, hogy 10 százalékkal csökkenjen az ország energiafogyasztása.

A kormányfő úgy véli, hogy ha mindenki vállalja az egyéni felelősségét az energiával való takarékoskodás terén, akkor nem kell áramszünetre számítani, hozzátette ugyanakkor, hogy ha különösen hideg tél lesz, akkor az jelentősen megnehezítheti a helyzetet.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter is beszámolt a Twitteren a bevezetésre kerülő intézkedésről, bejegyzése alapján a villamosenergiára vonatkozó ársapka mintegy 30 ezer francia települést érint, ezért a parlamenti képviselők létrehoztak egy 430 millió eurós alapot 20 000 helyi önkormányzat számára.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

elisabeth borne, energy prices, energy tarif shield, france, marine le pen