A háború ára: rekordszintre emelkedett tavaly a csődök száma

A gazdag nyugat-európai országok gazdaságai sem menekülhettek a háború és a szankciós politika okozta pénzügyi-és energiaválság elől.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 3. 13:29

Soha nem jelentett még csődöt annyi cég Európában, mint 2022-ben, a legdrasztikusabb emelkedés a negyedik negyedévben volt. Az ukrajnai háború kitörése után a szankciós politika és a Nyugat háborút elhúzó intézkedései miatt brutális energia-és pénzügyi válság alakult ki, az európai országok lényegében magukat kínozzák hónapok óta. A megugró energiaszámlák és a magas infláció több ezer vállalkozás fizetésképtelenségéhez vezetett az Eurostat adatai szerint.

A negyedik negyedévben például a csődök száma az egész európai blokkban 26,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest, így új rekord született.

Tavaly egyébként az összes negyedévben nőtt a csődeljárások száma a kontinensen és az új vállalkozások bejegyzése is valamelyest csökkent. A cégek ugyanis egyszerűen nem tudnak lépést tartani a háborús inflációval, így családok tízezreinek került veszélybe a megélhetése.

A csődeljárások minden ágazatban megszaporodtak, de különösen gyengén teljesítettek a szállítási és raktározási, valamint a szálláshely- és vendéglátóipari cégek, a fizetésképtelenségi kérelmek száma 72,2, illetve 39,4 százalékkal emelkedett. Az egészségügyi és szociális tevékenységekkel foglalkozó vállalkozások körében is 29,5 százalékos növekedést regisztráltak.

Még az eddig gazdagabbaknak vélt nagyhatalmak sem menekülhetnek a háborúskodás okozta károk elől. Franciaországban a csődök száma összességében 50 százalékkal ugrott meg. A kis-és középvállalkozások közül jelentették a legtöbb csődöt, 78 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma – derül ki az Altares francia kereskedelmi adatszolgáltató cég adataiból.

„Amikor a kkv-k buknak, az az egész helyi gazdasági hálózatot érinti. Nem tudják tovább fizetni a beszállítóikat, és munkahelyek ezrei szűnnek meg”

– mondta Thierry Millon, a tanulmány vezetője.

Az Európai Unió egyik központjában, Belgiumban is brutális számokat rögzítettek, ahol éves szinten 44 százalékkal nőtt a csődeljárások száma. A BusinessEurope főigazgatója, Markus J. Beyrer „riasztónak” nevezte az egész Európára jellemző tendenciát.

„Ez a csődök legmagasabb aránya az EU-ban, amióta az erre vonatkozó adatokat gyűjtik. Egyre szűkösebb a levegő, különösen a kis- és középvállalkozások számára”

– jelentette ki Beyrer, aki szerint tendencia mögött három ok húzódik meg: a magas energiaköltségek, a magas anyag- és termelési költségek, valamint a növekvő munkaerőköltségek.

GAZDASÁG

Címkék:

bankruptcy, europe, ukraine, war