Az életben maradásért küzd Európában a malátaipar

Az életben maradásért küzd Európában a malátaipar

A szankciók okozta gazdasági válság és az energiaárak brutális emelkedése miatt annyira megnőttek a termelési költségek, hogy sok helyen az italgyártók már az életükért küzdenek. A sörfőzők vannak a legnagyobb bajban, van olyan ország, ahol egyre több kénytelen bezárni egy időre.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 15. 06:02

A maláta a sörfőzés egyik elengedhetetlen eleme, amely az ital jellegzetes ízét és színét adja, a gabonafélék – főként az árpa – csíráztatásának és szárításának egyik terméke. Franciaország a világ egyik legnagyobb exportőre, a termelésének 85 százalékát az EU-ba, Afrikába, Ázsiába és Dél-Amerikába adja el. A világon elfogyasztott minden ötödik sörből egy francia malátaárpából készül.

A szankciós válság és az energiakrízis miatt azonban nagyon komoly problémákkal küzd a francia malátaipar, a nyersanyagok, az energia, a csomagolás és a szállítás drágulása miatt rendkívüli mértékben megemelkedtek például a sörfőzők termelési költségei.

A gyártási folyamatok rendkívül sok energiát igényelnek, mintegy nyolcvan százalékban gázra van szükség. Csakhogy a földgáz ára egy év alatt megduplázódott, mostanra pedig már megháromszorozódott Európában. Az iparág vezetői szerint a francia kormány nincs tisztában azzal, hogy mekkora veszélyben is van a malátaipar és hogy az összeomlása milyen következményekkel járna. Úgy vélik, ha a kormány nem segít sürgősen rajtuk, akkor a nemzetközi piacon egyre csak zsugorodni fog a franciák versenyképessége, ami főként az amerikai versenytársakat hozná komoly előnybe.

„Az biztos, hogy gyorsan megoldást kell találni, hogy ki tudjunk jutni ebből a helyzetből. Amerikai és ázsiai versenytársainknak nem kell ugyanazokat az emelkedő energiaköltségeket viselniük, mint az európaiaknak. A tengeri szállítás árának csökkenése és a számunkra már nem kedvező euró/dollár árfolyam miatt hamarosan nem leszünk versenyképesek hagyományos exportpiacainkon”

magyarázza a Les Malteurs szakszervezet egy közleményben.

Az italgyártók Németországban is az életükért küzdenek, ott azonban a fő problémaforrás az, hogy soha nem látott hiány van a szén-dioxidból. A kisebb sörfőzdék például már most is problémákkal küzdenek, és kénytelenek csökkenteni a termelésüket, máshol pedig már jónéhány sörfőző bezárt. A szén-dioxidra többek között a sörben lévő szénsav miatt van szükség, de arra is használják hogy kiszorítsák a levegőt az üvegből. Elsősorban a műtrágyagyártás során keletkező szén-dioxidot használják fel, de ha visszafogják a műtrágya előállítását, akkor ebből a gázból is kevesebb lesz.

Nemcsak a kisebb sörfőzők, hanem a nagyobb cégek is szenvednek. A Waldhaus sörgyár ügyvezető igazgatója például arra számít, hogy forgalmának tíz százalékával nőnek a költségek. Ez több mint egymillió eurós többletköltséget jelent. A sörfőzdék a politikusok támogatását remélik – és a vásárlók megértését, hiszen kénytelenek megemelni az árakat.

GAZDASÁG

Címkék:

beer, energy crisis, europe