Ebben az európai országban már majdnem korlátozni kellett az áramhasználatot

Ebben az európai országban már majdnem korlátozni kellett az áramhasználatot

Megjelentek az első energiakorlátozások Európában. Koszovóban a kormány már hétfőtől idősávok szerint adott volna áramot az embereknek. A gondokat csak úgy tudták elodázni, hogy a szomszédos Albánia az ország segítségére sietett, és áramot adott a szomszédjának.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 16. 12:25

Az albánok adtak áramot

„Áramkorlátozásokat vezet be Koszovó hétfőn” – erről szóltak a hét első napján a hírek. Az volt a terv, hogy hat órán keresztül lett volna áram majd két órán keresztül nem és csakis a hazai termelésű árammal látták volna el a fogyasztókat, mert a szolgáltatónak a továbbiakban nincs pénze, hogy külföldről vásárolja a villamos energiát. A drámai helyzetre a szomszédból érkezett a megoldás, Albániától kaptak villamosenergiát, így végül mégsem kellett korlátozással sújtani a lakosságo t– írja a Kosovo online hírportál. Egyelőre tehát megoldódott a probléma, de elemzők szerint télen, amikor nagyobb lesz a fogyasztás újabb gondok lehetnek a rendszerben.

„A világban tapasztalt energiahiány miatt, amely a régiónkat is elérte, minden illetékes intézmény intenzíven és koordináltan azon dolgozik, hogy biztosítsa a villamos energia ellátást az országban. Ennek a munkának, valamint Albánia és Koszovó együttműködésének köszönhetően sikerült a 14 órai kikapcsolást elkerülni és folytatni tudtuk a lakosság rendes ellátását elektromos árammal. Az illetékes intézmények a továbbiakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a következő napokban is ez így maradjon” – fogalmaz a tárca a közleményében.

A minisztérium egyben arra kérte a lakosokat és a gazdaságot, hogy takarékoskodjanak az árammal és óvatosan, csak a szükséges energiát fogyasszák el. Arra is kérik a fogyasztókat, hogy ha lehetséges, télen ne árammal, hanem valamilyen más alternatív módon fűtsenek.

Ellenzék: mi lesz a télen, ha már most sincs áram?

Az ellenzéki politikusok éles kritikával illették a koszovói kormányzatot, amiért korlátozni akarta az áramszolgáltatást. A Koszovói Demokrata Párt alelnöke úgy fogalmazott, az energiabiztonság kérdése nemzeti ügy, amelyen az állam minden intézményének dolgoznia kell.

„Ez az igazi harc, nem pedig a kitalált háborúk, amelyek a miniszterelnök fejében léteznek” – írta a Facebook-bejegyzésében Vlora Citaku, aki Albin Kurtinak a Szerbiával való esetleges fegyveres összetűzés veszélyével való riogatására is reagált.

Citaku hozzátette: ha már most augusztusban is – amikor alacsony a villanyáram fogyasztása országos szinten – korlátozásokat vezetnének be, akkor képzelhetjük, hogy milyen tél elé nézünk Koszovóban.

kép: Facebook

Koszovóban van elegendő szén, mégsem állítanak elő megfelelő mennyiségű áramot

Koszovói gazdasági elemzők szerint az ország elveszítette az energetikai csatát, amikor a balkáni maffiaérdekeltségek miatt nem építettek újabb kapacitásokat a villanyáram termelésére – írja a Kosovo online. Safet Grdzaliu szerint ezek a körök a villamosenergia értékesítésével foglalkoznak, ebből profitálnak óriási összegeket.

„Észak-Macedóniában, Szerbiában, Montenegróban, Albániában is termelnek szénből villamos energiát. Ha hozzávesszük azt a tényt, hogy Németország és Nagy-Britannia visszatér a szénhez, az újabb megerősítése annak, hogy mekkora hibát követtünk el. Ahelyett, hogy exportálni tudnánk, a mostani áron importálunk kell az áramot” – magyarázza Grdzaliu.

A szakértő paradoxnak nevezte a helyzetet, hogy Koszovónak áramot kell vennie annak ellenére, hogy elegendő széntartalékkal rendelkezik.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

energy, kosovo, restrictions