Egyre zsugorodik a használtautó piac

Egyre zsugorodik a használtautó piac

Nyugaton is egyre nehezebben válnak meg a használt autóiktól az emberek, így kevesebb gépjármű jut a balkáni piacra. Az autókereskedők szerint a válság is rányomja a bélyegét a kocsieladásra.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 8. 09:42

Svájcban sem mernek új kocsikat venni, inkább megjavítják a régit

Az elmúlt 3 évben 30 százalékkal nőtt a használt autók ára Szerbiában. Az előrejelzések szerint folytatódni is fog ez a trend, amely még a koronavírus-járvány idején kezdődött. Szakértők szerint egyre kevesebb autót kínálnak eladásra nyugaton, így csökkent azon gépjárművek száma, amelyet a Balkánra vihetnek. Ami pedig Szerbiába érkezik drágább, mert egyre kisebb a kínálat.

Az egyik belgrádi autókereskedés vezetője úgy fogalmazott: a válság miatt már a svájciak is inkább megjavíttatják a 10-12 éves autóikat, ahelyett, hogy tovább adnák azokat.

„Én, saját magam szállítom a használt gépjárműveket Szerbiába Svájcból, s azt tapasztalom, hogy ott is szinte üresek az autópiacok. Azt mondják a helyi viszonteladók, hogy ott is inkább megjavíttatják az emberek a 10-12 éves kocsikat, ahelyett, hogy eladnák azokat. Ennek oka a válság és ez az egész helyzet, amely körülvesz minket”

– nyilatkozta a Blicnek egy belgrádi autólerakat tulajdonosa név nélkül.

Annyi az ára a kocsinak, mint amennyiért újan vette az ember

Egyes modelleken keresztül lehet leginkább szemléltetni, hogy mennyire is drágultak meg az elmúlt években a használt autók. Régen az volt a szabály, hogy minél régebbi egy kocsi, annál jobban veszti az értékét. Ez a megállapítás azonban most már nem állja meg a helyét. A mostani állapotok azt tükrözik, hogy egy 12 éves használt autó például többe kerül, mint mondjuk 3 évvel ezelőtt.

kép: Screenshot

Egy 2010-es Ford Kuga a koronavírus-járványt megelőzően 6.500 – 7.000 euróba került, most egy ilyen gépjárművet alig lehet 8.000 euró alatt találni. A V4NA is körbenézett a szerbiai használtautó piacon, s azt tapasztaltuk, hogy ezeknek a kocsiknak az ára az online kereskedésekben is megugrott. Inkább 8.500 eurót vagy afeletti összegeket kell fizetni értük.

kép: Screenshot

Ezek a szabály érvényes szinte bármilyen típusú és modellű autóra. Egy új 2019-es Fiat Tipo alapfelszereltséggel akkoriban 12.000 euró alatti összegbe került, ugyanilyen autó 3 év elteltével még most is tartja az árát. Ugyanannyiba kerül most is.

kép: Screenshot

A krízis miatt inkább kivárnak az emberek a vásárlással

Az árak emelkedésével együtt jelentősen csökkent a használt autók iránti kereslet is Szerbiában. Ez részben a megemelt áraknak, részben a krízisnek tudható be – mondják az autókereskedők. Még jól is járhatnának azok, akik a nemrégiben vásárolt új autójukat eladnák, mert visszakapják az akkor befektetett pénzüket. A sokk viszont akkor éri őket, amikor szétnéznek, hogy a gépjárműért kapott összegért mit tudnak vásárolni. Az egyik belgrádi autótulajdonos a szerbiai napilapnak nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy szinte ugyanannyi pénzért tudta értékesíteni a használt autóját, mint amennyiért korábban vette. Akkor lepődött meg viszont, amikor kiderült, hogy a pénzéért már csak régebbi és gyengébb minőségű autót tud vásárolni.

„A kínálat jóval szűkösebb volt, az árak pedig jelentősen emelkedtek. Gyakorlatilag nem tudok mit venni most azon a pénzen, amit a régebbi kocsimért kaptam” – panaszkodott a fővárosi lakos.

A koronavírus-járvány ideje alatt jelentkezett probléma az új kocsik gyártása folyamán is. A kivitel és a behozatal is korlátok közé volt szorítva, illetve egyes autóalkatrészekre hosszú hónapokat kellett várni. Emiatt megnőtt az új autókra a várakozási idő. Az is előfordult, hogy akár fél évet kellett türelemmel lenni a megrendelést követően, mire megkapta valaki az új autóját. Mivel egyre kevesebb elérhető új autó volt a kereskedésekben, ezért jelentősen megnőtt a használt autók iránti kereslet. A használt gépjármű piacok pedig kiürültek, s úgy látszik azóta sem sikerült visszajutni a régi szintre Szerbiában.

Az autókereskedők azt mondják, most már nem csak az jelent gondot, hogy nincs autó, hanem hogy az emberek a gazdasági válság miatt egyre nehezebben szánják rá magukat egy ekkora befektetésre. Inkább kivárnak, ez pedig nem csak Szerbiára, hanem a nyugati országokra is jellemző – mondta az egyik autókereskedő a Blicnek.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

balkan, car, market, serbia