Étkezéseket hagynak ki és élelmiszert halmoznak fel a kanadaiak

Étkezéseket hagynak ki és élelmiszert halmoznak fel a kanadaiak

Az inflációval szembesülve a kanadaiak elkezdtek változtatni élelmiszer-vásárlási szokásaikon. A legtöbben olcsóbb márkákra váltottak, de sokan kezdtek el tartós élelmiszert felhalmozni.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 12. 07:07

A kanadai statisztikai hivatal adatai szerint 2022 szeptemberében 10,3 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak Kanadában az egy évvel korábbihoz képest, ami magasabb, mint az előző havi 9,8 százalékos emelkedés. Ez volt a legmagasabb érték 1981 augusztusa óta, és főleg az élelmiszerüzletek árain látszott meg, ahol átlagosan 11,4 százalék drágulás volt megfigyelhető.

A CTV News megbízásából a Nanos Research felmérése szerint

Az árak emelkedése miatt a kanadaiak közel 60 százaléka az elmúlt hónapban olcsóbb márkákra váltott, hogy megbirkózzon a helyzettel, derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amt a CTV News megbízásából a Nanos Research készített.

A felmérés rámutatott, hogy az élelmiszerárak drágulása miatt

a kanadaiak 25 százaléka úgy döntött, hogy élelmiszert halmoz fel, míg 17 százaléka étkezéseket hagy ki, mert túl drágának találja az ételt.

A kutatás szerint a fiatal kanadaiakat érintette ez a leginkább: a 18 és 34 év közöttiek több mint 70 százaléka mondta, hogy olcsóbb élelmiszereket vásárol.

A Nanos október 30. és november 4. között 1000 kanadait kérdezett meg élelmiszerekre költési szokásaikról.

Amint arról a True North kanadai hírportál beszámolt, egy ottawai közegészségügyi tanulmány megállapította, hogy az ország fővárosában az alacsony jövedelmű háztartások a lakbér és az élelmiszer-vásárlás kifizetése után mínuszba kerültek.

A vásárlói kosárra vonatkozó felmérés eredményei következetesen azt mutatják, hogy az alacsonyabb jövedelemből élő családoknak nem marad annyi pénzük a hónap végén, hogy megengedhessék maguknak a számlákat úgy, hogy egészséges élelmiszert is tesznek az asztalra – írták az elemzők. Hozzátették, hogy

a családok gyakran választanak a fix kiadások (például a lakbér és a közüzemi díjak), az egyéb szükségletek (például ruházat, gyógyszerek, közlekedés és fogászati ellátás) és az élelmiszer-vásárlás között.

Az elmúlt időszakban látványosan megnőtt azoknak a száma is, akik élelmiszerbank segítségét vették igénybe, hogy ételhez jussanak.

A Food Banks Canada éves jelentése szerint márciusban közel 1,5 millióan keresték fel az élelmiszerbankokat, 15 százalékkal többen, mint az előző év azonos hónapjában, és 35 százalékkal többen, mint 2019 márciusában, a világjárvány előtt, ami az élelmiszer- és lakhatási költségek ugrásszerű növekedésének, valamint a magas inflációnak és az alacsony szociális segélyeknek köszönhetőek.

A jelentés szerint az élelmiszerbankok mintegy 500 000 ügyfele – körülbelül egyharmada – gyermek, akik az ország teljes lakosságának mintegy 20 százalékát teszik ki.

GAZDASÁG

Címkék:

canada, food, inflation, prices