Megszaporodtak a bolti lopások a növekvő megélhetési költségek miatt

Megszaporodtak a bolti lopások a növekvő megélhetési költségek miatt

Egyre többen lopnak élelmiszert, főleg húst az üzletekből Svédországban az infláció és a növekvő megélhetési költségek miatt. Közben az elektromos áramot szolgáltató cég „klíma-trénere” arra buzdítja a svédeket, hogy újítsák fel otthonaikat, hogy kevesebb energiát kelljen elhasználniuk.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 5. 14:52

A svéd élelmiszer-kiskereskedők riadót fújnak, mert az infláció és a megélhetési költségek folyamatos emelkedése miatt az utóbbi időben országszerte megugrott az élelmiszerlopások száma, különösen a hústermékeké. Mint mondják, különösen a hústermékek esetében figyelhető meg a növekvő tendencia. Andreas Selsborg, az uppsalai Willys élelmiszerbolt üzletvezetője elmondta, hogy az elmúlt egy évben szaporodtak meg a lopások, szinte már napi szinten emelnek el árukat a polcokról.

„Az egyik dolog, amit késő ősszel észrevettünk, az az, hogy eltolódás történt. Az emberek már nem olyasmiket lopnak, mint például a borotva, hanem húst lopnak”

mondta Gustav Johansson, az ICA élelmiszerbolt kereskedője az SVT televíziónak, majd hozzátette, hogy ez nem csak a drága húsokra, hanem mindenféle hústermékre vonatkozik, de más élelmiszereket is elemelnek az emberek.

„Egy hete megállítottunk egy tolvajt, aki három doboz sima vajat vitt el, ami több mint száz csomag vajat jelent. Végül is az is drága lett” – tette hozzá a kereskedő.

Egyes élelmiszerboltok a lopások megakadályozása érdekében csipogókat helyeztek el a hústermékeken, míg mások a drága húsokat most már csak a csemegepultból árulják. Egyesek egyenruhás és civil ruhás biztonsági őröket is alkalmaznak a lopások visszaszorítása érdekében, és olyan szabályzatot vezettek be, amely előírja a vásárlók számára, hogy az üzletből való távozás előtt mutassák be a blokkot.

A növekvő megélhetési költségek tehát egyre nehezebb helyzetbe hozza a svédeket, az elszálló energiaárak miatt szintén spórolásra kényszerülnek. Most erre adott tanácsokat az állami Vattenfall áramszolgáltató dolgozója, aki magát „klíma-trénernek” nevezi.

Lars Ejeklint szerint a legtöbb villamosenergia-megtakarítás azzal érhető el, ha a svédek lejjebb veszik a beltéri hőmérsékletet és több ruhát vesznek fel otthonaikban, de számos más tanácsot is ad. A porszívózás, a ritkább és alacsonyabb hőmérsékleten történő mosás és a zuhanyzás kihagyása, vagy legalább néhány percre csökkentése szintén nagy energiamegtakarítással jár, épp úgy, mint ha kevesebb pirítóst és sült húst készít valaki otthon.

A legjobb azonban az lenne, ha a svédek felújítanák az otthonaikat, leszigetelnék a nyílászárókat és a falakat, víztakarékos csaptelepekre váltanának, napelemeket, hőszivattyúkat telepítenének – kérdés, hogy ezt miből tegyék meg, amikor sokan már lopásra kényszerülnek.

GAZDASÁG

Címkék:

food, inflation, meal, sweden