Szinte rendkívüli állapot van az országban az elnök szerint

Szinte rendkívüli állapot van az országban az elnök szerint

Az orosz-ukrán háború miatt egyre több nehézséggel küzd a balkáni állam. Az elmúlt időszakban cukorhiány lépett fel. A pánikvásárlás miatt gyakorlatilag nem tudják elegendő áruval feltölteni a boltok polcait. Az egyik országos üzletláncban egy nap alatt 89 tonna cukrot adtak el.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 8. 16:55

A szerb államvezetés nap mint nap azon dolgozik, hogy az állampolgárok a lehető legkevesebbet érezzenek a háború okozta nemzetközi válságból. Emiatt Szerbia gyakorlatilag rendkívüli állapotban van már most is. Ezt mondta a köztársasági elnök a közmédia híradójában. Az utóbbi időben egyes termékek hiánya figyelhető meg az országban, ilyen például a kristálycukor. Az elmúlt hetekben szinte nem is lehetett hozzájutni a boltokban. Mint ahogy ilyenkor lenni szokott, az emberek pánikvásárlásba kezdtek. Szerbiában a legfrissebb adatok szerint naponta 400 tonna cukrot adnak el, míg korábban 170 tonnát értékesítettek. A kormány szerint nincs probléma az ellátással, van elég cukor, inkább az a gond, hogy mire feltöltenék a polcokat, ismét elfogy.

kép: Pixabay

Az emberek akik havonta 2-3 kilogrammot vettek, most akár 20 kilogrammot is megvásárolnak egyszerre. A szomszédos országokból is Szerbiába jártak vásárolni, hiszen a hatósági áras termék olcsóbb volt, mint Boszniában vagy Montenegróban. Az árstop miatt jelenleg egy kilogramm cukor ára 89 dinár, ez mintegy 76 eurócentnek felel meg. Éppen ezért úgy döntött a belgrádi kormány, hogy korlátozzák a cukor kivitelét. Egy utas legfeljebb 3 kilogramm cukrot vihet ki az országból. Az étolaj tekintetében még drasztikusabb intézkedést hoztak. A jelenlegi szabályok szerint tilos azt külföldre vinni, így a határon a vámosok elveszik az utasoktól. Az intézkedésekre egyes elemzők szerint azért volt szükség, mert a pünkösdi hétvégére hazaérkező nyugati vendégmunkások tömegestől vitték az olcsó szerb étolajat Németországba és Ausztriába.

A Lavrov-látogatás körüli hisztéria részletei

A szerb elnök nem lepődött meg azon, hogy végül is le kellett mondani Szergej Lavrov orosz külügyminiszter belgrádi útját. Erről is beszélt Aleksandar Vučić a szerb köztévé híradójában. Elégedetlenségét fejezte ki az országát körülvevő nemzetközi helyzettel. Mint mondta: olyan fokú hisztéria alakult ki Szerbiával szemben, mint amilyet már régen nem látott.

kép: Facebook

Az államfő kiemelte: rengetegen kérték, hogy Belgrád mondja le az orosz miniszter látogatását és ne fogadják Szergej Lavrovot. Erre a szerbek nem voltak hajlandók. Ezután érkezett a hír, hogy a szomszédos országok nem adtak engedélyt arra, hogy az orosz politikus gépe átrepüljön a légterén.

„Az elmúlt napon több nyugati újságíró érkezett, mint valaha. Mind azt szerették volna, hogy megjelenjünk egymás mellett Szergej Lavrovval. Erről fotót készítettek volna és ezután emiatt támadták volna Szerbiát”

– nyilatkozta az RTS-nek a szerb elnök.

Nincs nyugalom a szerb-horvát viszonylatban sem

Eközben a régió politikusai is elmondták a véleményüket Szergej Lavrov tervezett látogatásával kapcsolatban. Andrej Plenković úgy fogalmazott, Szerbiának vigyáznia kell, hogy a Nyugat vagy az oroszok pártjára áll. A horvát miniszterelnök közölte: jelenleg nincs mód arra, hogy a szerbek két széken üljenek, tehát nem folytathatja Belgrád az eddigi jól bevált politikáját, miszerint az Európai Unió tagja kíván lenni, mégis szoros baráti kapcsolatot ápol Moszkvával.

kép: Facebook

Vučić erre reagálva azt mondta: Zágráb felől csak kioktató és parancsoló hangokat hall, nem pedig baráti vagy jószomszédi megszólalásokat.

„Nem igazán nyűgöznek le a fenyegetéseik és ez a parancsoló hangnem. Sokkal jobban szeretném, ha beszélgetnénk egymással” – húzta alá Vučić, aki egyben emlékeztetett, hogy Belgrád elítélte az Ukrajna elleni támadást, ennek ellenére Oroszország hagyományosan Szerbia barátja. Hozzátette: nem egyezik bele abba sem, hogy egyesek orosz-ellenessége miatt kivegyék az iskolai tananyagból Csajkovszkijt vagy Dosztojevszkijt.

Az EU-csatlakozás gyorsításán dolgozik Belgrád

A szerb elnök szerint egyes médiumok kettős mércét alkalmaznak Szerbiával szemben. Miközben Belgrád szemére vetik, hogy hivatalos látogatáson fogadta volna az ország vezetése az orosz külügyminisztert, addig egy elítélő hangot sem hallott azzal kapcsolatban, hogy Szergej Lavrov a NATO-tag Törökországba utazik – mondta. Megjegyezte: egyes európai vezetők Vlagyimir Putyinnal tárgyalnak Moszkvában, Szerbia pedig nem fogadhatja az orosz diplomácia vezetőjét.

korábbi felvétel, predsednik.rs

Vučić megismételte korábbi álláspontját, miszerint a balkáni országnak meg kell őrizni a saját politikai függetlenségét és önálló döntéshozatali képességét, de olyan határozatokat kell hozni, amelyek megkérdőjelezhetetlenek. Kiemelte azt is, hogy Szerbiának gyorsítania kell az uniós integrációját is.

„Az EU-hoz való csatlakozás lenne a legjobb Szerbiának. Hogy az unió lenne a legszebb hely? Nem kell, hogy az legyen, de a legjobbat jelenti a gyermekeink számára”

– hangoztatta a szerb államfő. Elemzők szerint azonban jelenleg nem a legjobb a szerbek megítélése Brüsszelben és a Nyugaton. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az uniós csatlakozásnak az sem tett jót, hogy a szerbek a napokban ismét hosszú távú gázszerződésről állapodtak meg Oroszországgal.

Ezek a hangok Belgrádig is elérnek. A szerb államfő az interjúban úgy fogalmazott, hogy a júniusi EU-Nyugat-Balkán csúcsra el sem megy, mert ott valószínűleg semmi előrehaladást nem ér majd el az ország.

„Szerbia nem fog semmit kapni júniusban, de ez nem tántoríthat el bennünket. Inkább arra ösztönözhet, hogy az új kormány még többet dolgozzon, hogy ennél több babér teremjen decemberben a számunkra”

– hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

aleksandar vucic, serbia, sugar