Üresen áll az új lakások harmada Észak-Macedóniában

Üresen áll az új lakások harmada Észak-Macedóniában

A plafonig emelkedtek már a lakásárak a balkáni országban, csak az elmúlt év utolsó negyedévében 20 százalékos drágulás volt tapasztalható. Amíg az adatok szerint évente átlagosan 5.000 lakást építenek, addig a statisztikák azt mutatják, minden harmadik ilyen ingatlan üresen áll a volt jugoszláv tagköztársaságban. A térség többi országában is hasonló a helyzet. A V4NA megkérdezett egy szakértőt, aki szerint ez azért van, mert a legtöbben befektetésként tekintenek az ingatlanokra.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 18. 07:59

„A pénzt megeszi az infláció, a lakás megmarad”

Először a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború és az infláció tolta fel az ingatlanok árát az országban. Ennek ellenére a macedónok jelentős része szerint a lakásvásárlás az egyik legjobb befektetés.

kép: V4NA

Így gondolja ezt a szkopjei Zlatko családja is, aki ugyan a főváros szélén lakik, most mégis lakást vesz a központ közelében. A 40 éves férfi szerint többszörösen is jó befektetés a lakásvásárlás. Véleménye szerint az ingatlan megmarad a gyerekeinek, annak értéke talán nem veszik el, míg a készpénztartalékait az infláció könnyen felemésztheti.

„Amennyiben valaki rendelkezik némi készpénzzel, akkor azt érdemes lakásvásárlásra fordítani. Ez a tulajdon további pénzt hoz a házhoz, mert a lakást ki lehet adni, s így megtérülhet a befektetés”

– mondja Zlatko.

A macedón férfi kiemelte: két évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy ingatlant vesznek. Akkor kötötték meg az első lakásvásárlási szerződést, amikor még 1.000 eurót kértek négyzetméteréért. A gondok azután kezdődtek, hogy a kivitelező késett az építkezés megkezdésével, majd közölték velük, hogy amennyiben tényleg szeretnék az említett lakást megvásárolni, akkor már 1.300 eurót kell fizetniük érte négyzetméterenként. Zlatkoék ezt az ajánlatot is elfogadták, mert egyrészt nehezen találni ezen a helyen szabad lakást, másrészt attól tartottak, hogy még tovább emelkedhetnek az árak. Így rábólintottak az egyezségre.

kép: V4NA

A helyzet egyesek szerint részben azért is bonyolult és érthetetlen, mert úgy nő a lakások ára, hogy közben csökken az ország lakossága, s az elkészült ingatlanok harmada üresen áll. Ezt bizonyítják a legutóbbi népszámlálás adatai is. A 2021-ben közzétett információk azt mutatják, hogy az államban 839.174 lakás van, ebből 531.987-ban élnek, a maradék 307.187 üresen áll. Ebből 60 ezer Szkopjéban van. Eközben az összeírás arra is rávilágított, hogy az elmúlt 20 évben 20,2 százalékkal nőtt a lakások száma országos szinten. Ez a trend pedig folytatódik, az Állami Statisztikai Intézet szerint csak 2021-ben 5.959 lakást építettek Észak-Macedóniában.

kép: V4NA

Pár év után továbbadnak a lakásokon

Szerbiában is hasonló a helyzet, mint déli szomszédjánál. Ott is az tapasztalható, hogy a lakások gomba módra nőnek, azokat szinte azonnal eladják, de mégis üresen állnak. A V4NA által megkeresett ingatlanközvetítő kérdésünkre azt mondta, ennek az az oka, hogy az emberek befektetésként tekintenek a lakásvásárlásra. Megveszik a lakásokat, majd pár év múltán, amikor még magasabbra szökik azok ára, az érintetlen új építésű lakásokat továbbadják. Így pár év alatt több ezer eurót keresnek, úgy, hogy hozzá sem nyúlnak az épülethez. Kérdésünkre, hogy miért nem adják ki bérbe addig, amíg nem válnak meg a lakástól, azt mondta a szakértő, hogy nem akarnak a kiadással bíbelődni és kevesebb is a kockázat, nem lakják le az ingatlant.

A macedónoknál megállíthatatlannak tűnik az áremelkedés

Visszatérve Észak-Macedóniába, ott a lakásárak tavaly nőttek meg jelentősen. A Nemzeti Bank adatai szerint 2022 utolsó negyedévében több mint 20 százalékkal drágultak. Ez azonban nem hatott az újdonság erejével, csak folytatódott a trend, amely már jó ideje tart. 2021 utolsó negyedévében például már két számjegyű volt az áremelkedés, míg előtte átlagosan 2 és 6 százaléknyi növekedés volt tapasztalható. Az elmúlt évtizedben 2017-ben voltak legalacsonyabban a lakásárak, azóta folyamatos az emelkedés.

kép: V4NA

Nikola Velkovski, a Gazdasági Kamara illetékese szerint egyáltalán nem meglepő, hogy így megugrottak az árak, azonban szerinte egyáltalán nem tükrözi a realitásokat az, amennyit egy-egy ingatlanért elkérnek.

“A véleményem szerint a mostaninál magasabb árat nem lehet már kérni a lakásokért, sőt, engedni kell abból. Ebben biztos vagyok, mert ha egyszer kialakul egy ár a kereskedelemben, és az gyökeret ver a vásárlók között, akkor többé nem fog esni. A jelenlegi árak egyáltalán nem az alapanyagok vagy a munkaerő drágulását tükrözik. Persze, gond van a munkaerő minőségével is, a jó embereket meg kell fizetni, de akkor is messze van az attól, amennyivel a kész lakások árát növelték”

– hangsúlyozta Velkovski.

kép: Screenshot

Szkopjében egyébként a központi lakásokért akár 2200 eurós négyzetméterenkénti árat is elkérnek, amelyet már az emberek nem tudnak megfizetni. Ennek hatására csökkent a kereslet a lakások iránt, legalábbis ezen drága, belvárosiakat már nem keresik annyira – mondta a Szabad Európa Rádiónak Lidija Smiljkova ingatlanközvetítő.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

flat, macedonia, north macedonia, serbia, skoplje