Még karácsony előtt megkaphatják a harmadik oltásukat az 50 év feletti britek

Még karácsony előtt megkaphatják a harmadik oltásukat az 50 év feletti britek

Ezzel a lépéssel szorítanák vissza véglegesen a járványt a szigetországban. Az emlékeztető oltások kapcsán a The Times két lehetőséget vázolt fel. A várakozások szerint a fiatalabbak harmadik oltására már nem is lesz majd szükség.

HOT 2021. MÁJUS 5. 10:46

Minden 50 évnél idősebb, valamint a magas kockázati csoportba tartozó brit állampolgár megkaphatja a harmadik védőoltását még idén ősszel – írja a Daily Mail.

Ezzel kapcsolatban a The Times két lehetőséget vázolt fel. Az egyik, hogy a harmadik oltáshoz olyan vakcinákat használnának majd, amelyeket kifejezetten az új variánsok ellen fejlesztenek ki, míg a másik esetben a már használatban lévő három vakcina – a Pfizer-BioNTech, az Oxford-AstraZeneca vagy a Moderna – valamelyikéből adnák be a harmadik adagot. Az emlékeztető oltások kapcsán felmerült egy olyan lehetőség, hogy azokat az éves influenza oltásokkal egy időben adnák be.

A kormány reményei szerint ezzel a vírus különböző mutánsainak terjedése is megállítható lenne még karácsony előtt. 

„Hamarosan sok bejelenteni valónk lesz az emlékeztető oltási program kapcsán”, idéz egy magas rangú kormánytisztviselőt a Daily Mail.  “Úgy gondoljuk, hogy a lakosság védettségi szintje bármely variánssal szemben olyan magas lesz, hogy karácsonyra a koronavírusjárvány a mindennapokban előforduló betegségek szintjére szorulhat vissza. Úgy véljük, hogy a fertőződés mértéke olyan alacsony lesz, hogy nem lesz szükség a fiatalabbak oltására sem”, fogalmazott a tisztviselő.

A kormány statisztikái szerint a 67 millió lakosú Nagy-Britanniában eddig több mint 34,6 millió ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját.

Nagy-Britannia eddig több mint 510 millió adag oltóanyagot rendelt, vagyis a teljes lakosságot ezzel a mennyiséggel közel négyszer is beolthatnák. A szigetország nyolc különböző vakcinából rendelt eddig, ezek egy része még fejlesztés alatt áll.

HOT

Címkék:

coronavirus, Great Britain, over 50, pandemic, third jab, vaccination