10 millió dollárt sikkaszthatott el a BLM egyik vezetője

10 millió dollárt sikkaszthatott el a BLM egyik vezetője

A Black Lives Matter szervezet egyik vezetőjét azzal vádolják, hogy 10 millió dollárt lopott el a szervezettől, a férfi a korábbi esetekhez hasonlóan a magánvagyonát gazdagította az adományokból.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 4. 13:53

A Black Lives Matter Global Network Foundation vezetőjét, Shalomyah Bowerst azzal vádolják, hogy több mint 10 millió dollárt lopott el a szervezettől különböző tanácsadó cégeken keresztül, a Black Lives Matter Grassroots csütörtökön benyújtott keresete szerint. A Black Lives Matter Grassroots szervezete felelős az adományok pénzügyi kezeléséért és a pénz szétosztásáért a működő BLM-csoportok között. A hivatalos BLM-csoportok közötti belharc a szervezeten belüli korrupcióval kapcsolatos, a közelmúltban lezajlott és egyre átláthatóbb vizsgálatokból ered.

A Los Angeles Times szerint a pert egy sajtótájékoztatón jelentette be a Black Lives Matter Los Angeles társalapítója. Melina Abdullah szerint Bowers egy gazember adminisztrátor, egy bitorlóból lett közvetítő, aki személyes malacperselyként használta a szervezetet. A Walter Mosley ügyvéd által benyújtott keresetben a szervezet pénzügyeinek fokozottabb ellenőrzését akarják elérni és azt állítják, hogy Bowers tettei kevesebb mint másfél év alatt helyrehozhatatlan károkat okoztak a BLM-nek.


Bowers, aki egyike a Black Lives Matter Global Network Foundation három igazgatójának, egy nyilatkozattal válaszolt a vádakra, amelyben azt írta, hogy „a Black Lives Matter Grassroots a fehér elnyomóink lépéseihez hasonló tetteket támogatják, és a fehér felsőbbrendűség által támogatott büntetőjogi rendszert használnák a mozgalmi viták megoldására”.

Abdullah szerint Bowers a jelszavak megváltoztatásával kizárta őt a BLM-fiókokból, a keresetet benyújtó ügyvéd pedig követelte, hogy Bowers adja vissza a pénzt a szervezetnek.

A Black Lives Matter Global Network az egész BLM hivatalos anyaszervezete, ami több mint 90 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze 2020 második felében. Ugyanakkor 21,7 millió dollárt osztott ki támogatásként, és további 8,4 millió dollárt költött el, így az évet 60 millió dolláros egyenleggel zárta.

Február 2-án a szervezet állítólag leállította az online adománygyűjtést, miután Kalifornia és Washington állam figyelmeztette a szervezetet, mert nem tett közzé részletes beszámolók a pénzek felhasználására vonatkozóan.

Februárban olyan vállalatok, mint az Amazon, a korrupcióra utaló egyre több bizonyíték miatt leállították adományaikat a Black Lives Matter Global Networknek. Erre reagálva a BLM alapítója, Patrisse Cullors azt mondta, „az embereknek tudniuk kell, hogy nem mentünk ki és nem kértünk pénzt. Ez a pénz a fehér bűntudatból, a fehér vállalatok bűntudatából származik, és ők csak úgy öntötték ránk a pénzt „.

2021 májusában Patrisse Cullors kilépett a BLM szervezetből, miután kiderült hogy 3,2 millió dollárt költött négy különböző házra a szervezet pénzéből. Nem sokkal később újabb jelentések kezdtek napvilágot látni arról, hogy a Black Lives Matter vezetősége a szervezet pénzét az életszínvonaluk növelésére használja. Márciusban két bostoni BLM-vezetőt vád alá helyeztek egy 18 pontos szövetségi vádiratban, az adományozók becsapása, mintegy 100 ezer dollárnyi járványügyi munkanélküli segély illegális felvétele és egy jelzáloghitel-kérelemben való hamis állítások megtételével kapcsolatban.

Áprilisban pedig kiderült, hogy Cullors és a BLM vezetése 6 millió dollár értékű ingatlant vásárolt, és a tranzakció elrejtése érdekében a pénzt több kft. között is megutaztatta.

NAGYVILÁG

Címkék:

blm, corruption, critical race theory