A berlini zöldek engedélyeznék a kokaint és az ecstasyt

A berlini zöldek engedélyeznék a kokaint és az ecstasyt

A német kormány nemrég utalt arra, hogy újra engedélyezni kivánja a kannabisz használatát, a berlini zöld politikusok ezen felbátorodva pedig azt követelik, hogy ennél is engedékenyebb legyen a rendszer a drogokkal szemben.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 13. 16:59

Az SPD, a Zöldek és az FDP alkotta szövetségi kormány azt tervezi, hogy részben engedélyezi a kannabisz használatát, és bizonyos üzletekben bevezeti a kábítószer ellenőrzött forgalmazását felnőttek számára fogyasztási céllal. Az erről szóló törvényjavaslatot az év végén nyújtják be. A berlini zöldpárti politikusok szerint mindez kevés, úgy vélik ugyanis hogy nemcsak a kannabiszt kellene legalizálni, hanem meg kellene szüntetni a fővárosban a kemény partidrogok, mint a kokain, az ecstasy és az amfetaminok kriminalizálását is.

„A mámorhoz való jognak természetesnek kell lennie egy olyan szabad városban, mint Berlin”

állítja Werner Graf zöldpárti frakcióvezető. A Zöldek nevű párt szerint Berlinben ennek megfelelően el kell törölni a büntetőeljárást a kemény drogok kisebb mennyiségének birtoklása esetén is – ahogyan azt például a marihuána és a kannabisz esetében is teszik. Néhány más szövetségi államban ez a gyakorlat egy gramm kokain vagy kis mennyiségű ecstasy esetében is bevett gyakorlat.

Graf szerint azt pedig végképp meg kellene tiltani, hogy elkobozzák a kábítószert csak azért, mert valaki rágyújt egy füvescigarettára a parkban. Graf szerint a jelenlegi büntetőjog „rossz válasz az ártalmatlan füvezőkre”. A kábítószer-fogyasztók kriminalizálása a múlt évezredből származó reliktum, és véget kell vetni annak”. A zöldpárti frakcióvezető szerint a drogosok „nem elkövetők, hanem áldozatai egy tiltó politikának, amely láthatóan kudarcot vallott.”

Berlinben a jelenlegi törvények szerint ha a rendőrség marihuánát talál valakinél, vizsgálatot indít. Ha azonban a talált mennyiség kevesebb, mint 10 gramm, az ügyészség általában megszünteti a nyomozást. A Zöldek frakciója most ezt szeretné felemelni 15 grammra.

Berlinben egyébként szombaton több ezren tüntettek az utcákon kábítószerek legalizálásáért. A Hanfparade nevű tüntetést 1997 óta szinte minden évben megrendezik, az idei megmozdulás mottója: „A kender mindenkié!”.

NAGYVILÁG

Címkék:

berlin, green party, grüne, protest