"A fehérek felelősek a légszennyezésért, az infrastruktúra pedig rasszista"

A fehérek felelősek a légszennyezésért egy nemrég megjelent cikk szerint, amelynek a szerzője azt is kifejti, hogy a feketék sokkal jobban ki vannak téve a légszennyezésnek, köszönhetően a rasszista infrastruktúrának.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 13. 16:19

Az Urban Studies című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a vezetési kilométerek számának kis mértékű növekedése is növeli a tüdőkárosodás kockázatát azoknál az embereknél, akik annak az útnak a közelében élnek, ahol a növekedés bekövetkezik. A Los Angeles Times újságírója a tanulmányból azt a következtetést vonta le, hogy a fehérek autóvezetési szokásai miatt extra légszennyezésnek van kitéve a fekete lakosság.

A vád alapja az, hogy azokban a negyedekben, ahol a magasabb társadalmi és gazdasági státuszú személyek élnek, általában valamivel magasabb a fehérek aránya. Ezekhez a területekhez pedig olyan negyedeken keresztül lehet eljutni, amelyeken a szegényebb rétegek élnek, általában több fekete és latin származású személy. Így a fehérek azzal, hogy el akarnak jutni az otthonaikhoz, szennyezik a szinesbőrűek közösségeit, amit az újságíró rasszizmusnak minősít.

Az újságíró mindemellett azt állítja, hogy a fehérek is tehetnek azért, hogy kevésbé legyenek környezetszennyező rasszisták. Mint mondja, fehér emberként, aki egész életében Nyugat-Los Angelesben élt, ő is hozzájárult a régió szennyezéséhez. „Bármennyire is igyekszem kivenni a részem a dologból azzal, hogy havonta néhányszor vonatra szállok, kávézókba és éttermekbe sétálok ahelyett, hogy átmennék kocsival a városon, nem kérdés, hogy hozzájárulok ahhoz az egyenlőtlen légszennyezéshez, amelyet Boeing tanulmánya leír” – tette hozzá Roth, aki arra a következtetésre jut, hogy bár egyes fehér emberek tehetnek valamit, például havonta egyszer vonatra szállhatnak, azonban ezzel nem tudják visszafordítani a rasszista várostervezés által megalkotott bűnöket.

Ezért fontosnak tartja, hogy különböző intézkedéseket vezessenek be a politikán keresztül, amelyek támogatják a feketék által lakott területeken a levegő minőségének javítását. Roth példaként említi, hogy több fehér embert kellene ösztönözni arra, hogy elektromos autóra váltson.

NAGYVILÁG

Címkék:

anti racism, blm, critical race theory