A feminizmus jegyében transz költőnőről is utcát neveznének el a nagyvárosban

A feminizmus jegyében transz költőnőről is utcát neveznének el a nagyvárosban

A nemek közti egyenlőség nevében úgy döntött Rennes városi tanácsa, hogy egy tucatnyi utcát nőkről nevez el. A névadók közé egy transznemű költőnő is került. Franciaországban nem ez az első eset, hogy közterületet neveznek el az említett transznemű költőről.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 18. 14:51

A Franciaország nyugati részén lévő Rennes önkormányzati képviselőtestülete úgy döntött, hogy feminizálják a város utcáinak a nevét, ezért tizenkét közterületet nőkről neveznek el. A Rennes Info nevű helyi lap úgy tudja, hogy a városvezetés ezzel kívánja javítani a nemek közti egyenlőséget. Bretagne régió fővárosában ugyanis jelenleg az érvényben lévő 1108 személyek után adott utcanév közül 953 névadója férfi, míg nőkről csupán 155-öt neveztek el. Vagyis a férfiakról az utcák 86%-át nevezték el.

A város alpolgármestere, Flavie Boukhenoufa tette közzé a Twitteren a testületi ülésről készült felvételt. Az alpolgármester úgy véli, hogy az ülés során javasolt névadó személyek megérdemlik, hogy láthatóvá váljanak a városban élő és átutazó emberek számára.

A városi tanács által választott névadók között van egy transznemű személy is, Ovida Delect, aki költő volt és a második világháború alatt a francia ellenállás tagjaként tevékenykedett. Az Ouest France regionális lap információi alapján Ovida Delect 1926-ban férfiként született, majd a 60-as években még mindig férfiként a főváros közeli Yvelines megye Freneuse nevű településének polgármestere volt. Aktívan részt vett a második világháborúban a francia ellenállás oldalán, költőként pedig számos verset írt az ellenállásról, 1946-ban pedig Paul Valéry-díjat kapott. Delect több művet is írt női nevén, ám hivatalosan csak a 80-as években váltott identitást. Rennes vezetése egy gyalogos hidat fog elnevezni az 1996-ban elhunyt transznemű költőnőről.

Nem ez az első franciaországi közterület, amit a szóban forgó transznemű költőről neveztek el. Párizs szocialista főpolgármestere, Anne Hidalgo 2019 nyarán az 1969. június 28-i Stonewall-i felkelés fél évszázados évfordulója alkalmából egy fővárosi térnek a Stonewall-lázadás tere nevet adta, egy másik tér Harvey Milk egykori San Francisco-i homoszexuális ügyészről kapta a nevét, egy harmadik teret pedig Ovida Delect-ről nevezte el.

Mindegyik tér a főváros meleg negyedeként számon tartott le Marais nevű kerületben van, írja a France 24, hozzátéve, hogy a párizsi városvezetésnek az volt ezzel a célja, hogy a világ egyik legfontosabb melegbarát fővárosává tegyék a francia fővárost.

A lap arra is kitért, hogy Anne Hidalgo 2016-ban azt a kijelentést tette, hogy Párizst szivárványos várossá kívánja tenni, ennek érdekében azt az utasítást adta Jean-Luc Romero alpolgármesternek, hogy tegye minél láthatóbbá az LMBT+ közösség tagjait.

Amint arról hírügynökségünk beszámolt, Párizs honlapján az az információ szerepel, hogy a francia főváros az LMBTQI+ közösség fővárosa, mivel mindig is támogatta a tolerancia és a szabadság eszméit. Ennek érdekében több látványos projektet is indítottak, 2018 óta a főváros több pontján is szivárvány színű gyalogos átkelőhelyeket létesítettek, valamint Párizs otthont ad a büszkeség menete és az Inter-LGBT elnevezésű felvonulásnak is.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, rennes, street named after trans poet