A francia baloldal sikerként értékelte az országos megmozdulást, a kormányfő folytatná a tárgyalást

A francia baloldal sikerként értékelte az országos megmozdulást, a kormányfő folytatná a tárgyalást

A tüntetést szervező szakszervezet szerint kétszer annyian vettek részt a megmozduláson, mint amit a belügyminisztérium mond. A demonstrációk nagyobb zavargás nélkül zajlottak, azonban néhány tüntető a rendőrökre támadt, volt zászlóégetés és Macron külföldön tartott beszéde közben egy, a nyugdíjreformot ellenző férfit evakuáltak a tömegből, a francia elnököt pedig kifütyülték.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 20. 11:41

Január 19-én történelmi méretű országos sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak a szakszervezetek és támogatóik a francia kormány nyugdíjreformja ellen, a számok tekintetében azonban jelentős eltérés van a szervezők és a belügyminiszter által közölt adatok között, derül ki a CNews cikkéből. Míg a szakszervezet becslései alapján országszerte több mint 2 millióan vonultak az utcára, addig a belügyminisztérium szerint országosan 1,1 millióan tüntettek. Bár a minisztérium által közölt szám csaknem a szakszervezet becslésének fele, így is történelmi mértékű megmozdulásról van szó.

A szakszervezetekkel szimpatizáló és velük együtt felvonuló francia baloldal egyértelmű sikerként tekint az akcióra, az Engedetlen Franciaország nevű párt január 21-re újabb felvonulást szervez a fővárosban.

A szakszervezetek is pozitív mérleggel zárták a napot, de nem állnak meg ezen a ponton, közleményük alapján ez még csak a kezdet, a következő országos akcióra január 31-én kerítenek sort.

Gérald Darmanin belügyminiszter azt írta a megmozdulással kapcsolatban, hogy a tüntetéshez való jog alapvető jog, majd köszönetet mondott a rendőrségnek és a csendőröknek, hogy országszerte lehetővé tették, hogy az emberek ezt a jogot a legjobb körülmények között gyakorolják.

Élisabeth Borne miniszterelnök is reagált a történtekre, szintén köszönetet mondott a rendőrségnek és a szakszervezeteknek, hogy lehetővé tették a megfelelő körülményeket a tüntetéshez, hozzátéve, hogy folytatni kívánja a tárgyalásokat a meggyőzés érdekében.

Emmanuel Macron államfő épp Spanyolországban tartózkodott a tüntetés idején, de Barcelonában tartott sajtótájékoztatóján ejtett pár szót a történtekről. A francia elnök kiállt amellett, hogy a nyugdíjreform igazságos és felelősségteljes, majd azzal érvelt, hogy bevezetéséről és részleteiről már a tavasszal tartott elnökválasztási kampányban is szó volt.

A francia államfő szavai azonban nem mindenkit győztek meg, a biztonságiak kivezettek a tömegből egy férfit, aki nyíltan ellenzi a nyugdíjreformot, olyannyira, hogy még a pólójára is a következő szöveg volt írva: „Nemet mondok a nyugdíjreformra”.

Azonban nem ez volt az egyetlen kellemetlen incidens Emmanuel Macron spanyolországi látogatása során, a francia elnököt ugyanis katalán szeparatisták hangosan kifütyülték, mikor megérkezett Barcelonába.

A francia elnök távozása sem sikerült jobban, autójába beszállva szintén hangos füttyszó hallatszott.

Ami a franciaországi tüntetéseket illeti, a fokozott rendőri jelenlét ellenére voltak helyenként atrocitások, Párizs több pontján is rátámadtak a tüntetők a rendőrökre, az elkövetők elsősorban a szélsőbalos nézeteket valló black bloc csoport tagjai voltak, akik botokkal és egyéb fegyverként használható tárggyal a kezükben vonultak fel a főváros utcáin. A prefektus tájékoztatása szerint Párizsban 44 személyt vettek őrizetbe.

Több vidéki városban is volt tüntetés, Lyonban közel 30 ezren tüntettek a nyugdíjreform ellen, egy antifasiszta aktivista pedig megpróbált felgyújtani egy francia zászlót egy épület tetején.

A Le Progrès nevű lap értesülései szerint a nagyvárosban összesen 17 letartóztatásra került sor.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

demonstration, france, macron booed in spain, pension reform