A franciák túlnyomó többségét aggasztja a bevándorlás

A franciák túlnyomó többségét aggasztja a bevándorlás

A lakosság csaknem kétharmadát aggasztja a bevándorlás – mutat rá egy felmérés, amiből az is kiderül, hogy elsősorban az idősebb korosztály tagjai aggódnak a jelenség miatt. Az egyik legnépszerűbb jobboldali politikus szerint nem megfelelő a bevándorlás ellenőrzése az országban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 24. 17:17

A franciák kétharmada szerint túlságosan nagy mértékű a bevándorlás Franciaországban, derül ki abból a felmérésből, melyet a CSA kutatóintézet készített a francia CNews hírportál megbízásából.

Arra a kérdésre, hogy túlzott mértékű-e Franciaországban a bevándorlás, a megkérdezettek 65 százaléka igennel válaszolt, ezen belül 30 százalék felelte azt, hogy teljes mértékben, 35 százalék pedig azt, hogy inkább egyetért az állítással. A kérdésre nemmel válaszolók között 11 százalék gondolja úgy, hogy egyáltalán nem túlzó mértékű az országba irányuló migráció, 24 százalék pedig azt felelte, hogy inkább nem.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság bevándorlásról alkotott véleménye jelentős eltérést mutat a válaszadók életkorától függően. Egyedül a 18 és 24 év közötti korosztály tagjai gondolják úgy, hogy nem túlzó a migráció mértéke Franciaországban, mivel ennek a generációnak csak 40 százaléka felelt igennel a kérdésre. Ezzel szemben az 50 és 64 év közöttiek 72 százaléka ennek épp az ellenkezőjét gondolja. Érdekes, hogy a 25 és 34 év közöttiek 69 százaléka szerint is túl nagy méreteket ölt Franciaországban a bevándorlás. Összességében a 35 év feletti válaszadók 58, míg az 50 év felettiek 70 százalékát aggasztja a franciaországi bevándorlás mértéke, ez az arány a férfiaknál 69, a nőknél pedig 62 százalék.

Ami a válaszadók politikai hovatartozását illeti, lényeges különbségek mutatkoznak a baloldali és a jobboldali szavazók véleménye között. A szocialisták támogatóinak 65 százaléka, a zöld párt szavazóinak pedig 62 százaléka azon a véleményen van, hogy Franciaországban nem túl nagy a bevándorlás. Meglepő módon még a muszlimokat patronáló Jean-Luc Mélenchon vezette Engedetlen Franciaország (LFI) nevű párt támogatóinak is több mint a fele, egész pontosan 51 százaléka ezzel ellentétes véleményen van és a kormánypárt szimpatizánsainak 59 százaléka is így vélekedik. A republikánus párt híveinek 95 százaléka probléma a bevándorlás mértéke, a jobboldali Nemzeti Tömörülés és Reconquête (visszahódítás) nevű pártok szavazói pedig egytől egyig túl nagynak tartják a migrácitó, 100 százalékuk válaszolt igennel arra, hogy aggódnak-e miatta.

Marine Le Pen az elnökválasztási kampánya során több alkalommal is említette a bevándorlás problémáját, kiemelve, hogy megválasztása során megszüntetné az illegális migrációt és a vele együtt járó iszlamizációt. A parlamenti választások eredményének fényében ez fontos a franciák számára, ugyanis minden várakozást felülmúlva, 89 képviselőt juttatott a Nemzeti Tömörülés az Alsóházba.

Marine Le Pen június 21-én egyeztetett Emmanuel Macron államfővel. A jobboldali politikus nyilatkozata alapján a megbeszélésen szóba kerültek a franciákat érintő legfőbb problémák, köztük a vásárlóerő, az infláció és a szabályozatlan és anarchikus bevándorlás. Le Pen úgy véli, hogy az érvényben lévő intézkedések nem elegendőek arra, hogy megfelelő módon szabályozzák és ellenőrizzék a Franciaországba történő tömeges migrációt.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, immigration, marine le pen, survey