A franciák többsége népszavazással döntene a nyugdíjreformról

A franciák többsége népszavazással döntene a nyugdíjreformról

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka úgy gondolja, hogy népszavazást kellene tartani a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreformról, a legfiatalabbak ellenzik leginkább a nyugdíjkorhatár megemelését. Egy másik közvélemény-kutatás eredménye alapján a lakosság elítéli a rendfenntartók elleni erőszakot a tüntetők részéről.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 29. 15:41

Hetek óta tart Franciaországban az a sztrájk-és tüntetéssorozat, mellyel a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform és annak legnagyobb ellenállást kiváltó rendelkezése, a nyugdíjkorhatár 62-ről 64-re történő megemelése ellen tiltakozik a nép. A társadalmi megmozdulásnak közel sincs vége, ezért Élisabeth Borne miniszterelnök találkozóra hívta a szakszervezeti képviselőket, akik április 6-ra újabb országos megmozdulást jelentettek be.

A lakosság túlnyomó része azonban népszavazással döntene a nyugdíjreformról – derül ki abból az online felmérésből, melyet március 27-én a CSA Intézet készített a CNews megbízásából. A felmérés alapján a franciák 69 százaléka igennek válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha népszavazás lenne a kormány törvénytervezetéről.

A felmérésben résztvevő nők 73 százaléka voksolt a népszavazás mellett, míg a férfiak esetében ez az arány 64 százalék.

Ami a válaszadók életkorát illeti, a 18 és 24 év közötti korosztály támogatja leginkább a népszavazás ötletét, 88 százalékuk ezt tartaná ideális megoldásnak a nyugdíjreformmal kapcsolatban. Őket követik a 25 és 34 év közöttiek 82, majd a 35-49 évesek 75 százalékkal. Az idősebbek körében már nem ilyen egyértelmű az eredmény, az 50 év felettiek 58 százaléka szeretne népszavazást, míg a 65 év felettiek esetében csak 52 százalék kérné ki a nép véleményét a témával kapcsolatban.

A felmérésben résztvevők pártállása szerint a következő eredmény született: a baloldali szavazók egyértelműen népszavazást szeretnének a nyugdíjreformról, 84 százalékuk voksolt rá, ám ennél még magasabb, 93 százalék az arány azoknál, akik magukat radikális baloldalinak vallják. A Szocialista Párt támogatóinak 77, míg a zöldpárt szimpatizánsainak 81 százaléka döntene népszavazással a reformról.

A népszavazás ötletét a nyugdíjreformot ellenző politikusok már több alkalommal is felvetették, ennek egyik éllovasa a jobboldali Marine Le Pen, aki januárban azt írta a Twitteren az Elabe közvélemény-kutató intézetre hivatkozva, hogy négyből három francia ellenzi a nyugdíjreformot. Hozzátette, hogy amennyiben kétségei vannak a francia vezetésnek azzal kapcsolatban, hogy a franciák nem akarják a nyugdíjreformot, akkor bocsássa azt népszavazásra.

Március 27-én a CSA Intézet készített egy másik felmérést is, szintén a CNews számára, ebből az derül ki, hogy a lakosság túlnyomó része, 85 százaléka elítéli azt az erőszakot, amellyel a rendőrség ellen fordultak a nyugdíjreform ellen tüntetők a legutóbbi megmozdulások során.

A válaszadók életkorát tekintve elég nagy eltérés van a legfiatalabbak és a legidősebbek véleménye között: míg a 18 és 24 év közöttiek esetében 78 százalék ítéli el a rendőrök elleni erőszakot, addig ez az arány a 65 felettiek körében 90 százalék.

Ami a megkérdezettek politikai hovatartozását illeti, a rendőrséggel szembeni erőszakot mindenki elítéli, de a legalacsonyabb arányban a radikális baloldal szavazótábora, 69 százalékuk van ezen a véleményen, ezzel szemben a jobboldali Reconquête nevű párt támogatói körében 87, a Nemzeti Tömörülés szavazóinál pedig 85 százalék ez az arány. A legnagyobb mértékben, 96 százalékban a Republikánus párt szavazótábora ellenzi a rendőrök elleni erőszakos fellépést a tüntetések alkalmával.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, pension reform, referendum, survey, violence against police