A győztes erőhöz pártolnak a Balkánon

Az Európa Most Mozgalom lehet a legerősebb politikai erő a júniusi parlamenti választásokat követően Montenegróban. Jakov Milatovic győzelme Milo Dukanovic elnök ellen sok támogatót hozott a szervezetének.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 26. 09:14

A montenegrói elnökválasztás eredménye és Milo Dukanovic eddigi államfő veresége teljesen átrendezte a politikai erőviszonyokat az Adria-parti országban a június eleji köztársasági parlamenti választások előtt. Ez derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból, amelyet a balkáni államban végeztek. A felmérés szerint a lakosság mintegy 44 százaléka támogatja az Európa Most Mozgalmat. Ennek a politikai opciónak a vezetőjét, Milojko Spajicot látnák a legtöbben miniszterelnökként. A második helyen áll a volt elnök pártja, a DPS amelyre 20 százalék szavazna, majd a szerbbarát Demokratikus Front következik 17 százalékkal, míg a Demokratikus Montenegró és az URA 6-6 százalékra számíthatna. A többi párt támogatottsága nem haladja meg az 1 százalékot.

A Europe Elects oldalon publikált adatokhoz a brit Redfield & Wilton Strategies ügynökség végezte el a kutatást. A szavazópolgárok megkérdezése április 10-e és 14-e között zajlott, mintegy 1 108 ember adott választ a politikai nézeteivel kapcsolatban a biztosoknak.

Spajic lehet a kormányfő?

A felmérés nem csak a pártok támogatottságára fókuszált, hanem azok vezetőinek népszerűségére is rákérdeztek a montenegróiaknál. A kutatás kitért arra is, hogy mely politikai szereplőt látnák az állampolgárok legszívesebben miniszterelnökként, s ehhez képest kinek van a legnagyobb esélye a poszt betöltésére a június 11-i választásokat követően.

A válaszadók csaknem negyede Milojko Spajicot szeretné az új kormány élén látni. Az Európa Most Mozgalom vezetőjét 24 százalék támogatná ebben. Dritan Abazovic, a jelenlegi ügyvezető kormány elnöke 11 százalék szimpátiáját nyerte el. Ők mondják azt, hogy a politikusnak folytatnia kellene a megkezdett munkáját.

kép: Facebook

Milo Dukanovic távozó köztársasági elnökre 8 százalék bízná ezt a feladatot, míg Andrija Mandicra, a Demokratikus Front egyik vezetőjére 7 százalék tekintene pozitívan, ha ő lenne a miniszterelnök. A demokraták elnöke Aleksa Becic a felmérés alapján a megkérdezettek 6 százalékának támogatására számíthatna kormányfőként, míg a többiek mindössze pár százaléknyi ember bizalmát élvezik.

A kérdésre, miszerint szimpátiától függetlenül kinek van a legnagyobb valós esélye arra, hogy az Adria-parti ország új miniszterelnöke legyen a legtöbben az Európa Most Mozgalom vezetőjét jelölték meg. A felmérés alapján a lakosság 40 százaléka szerint Milojko Spajic lehet a kormányfő, Dritan Abazovicra pedig ugyanebben a kérdésben 7 százalék számítana.

Jelentős változásokat hozott az elnökválasztás eredménye

Az április másodikai montenegrói elnökválasztáson Jakov Milatovic, az Európa Most Mozgalom jelöltje nagy fölénnyel győzött a hivatalban lévő elnök Milo Dukanovic ellen. Milatovic 60, míg Dukanovic 40 százalékot kapott. Ennek hatására egyre többen álltak a mozgalom mögé. A mostani kutatás is bizonyítja montenegrói elemzők véleményét, miszerint jelenleg az Európa Most Mozgalom a legerősebb politikai szervezet az országban.

Másrészt Milo Dukanovic pártja, a DPS nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a nyáron, olyanba, amelybe még a 2020-as vesztes voksolást követően sem volt. A politikai szervezetnek az elmúlt évtizedeket is figyelembe véve, soha nem volt ilyen alacsony a támogatottsága, s a jelenlegi felmérések alapján úgy tűnik, hogy a júniusi választásokat követően már nem ők lesznek a legnagyobb párt a montenegrói parlamentben.

A Nova portál cikke szerint mozgások várhatók a következő hónapokban a pártok szavazóbázisában, és egyre többen fognak a győztesek oldalára állni. Így a DPS szavazói közül várhatóan jelentős számban fordulnak majd az Európa Most Mozgalom felé, ehhez hozzájárulhat az is, hogy a Szocialisták Demokratikus Pártja éléről nemrég lemondott az államfői posztról is távozó Milo Dukanovic. A volt elnök 1998 óta vezette a pártot.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

dukanovic, Milatovic, montenegro