A németek csaknem kétharmada egyik pártban sem bízik

A németek csaknem kétharmada egyik pártban sem bízik

Egyik párt sem büszkélkedhet erős támogatottsággal Németországban, egy friss közvélemény-kutatás rávilágít arra, hogy mekkora krízishelyzetben van Németország, amelyre szinte senki sem tud megoldást nyújtani – legalábbis így gondolja az emberek csaknem kétharmada.

NAGYVILÁG 2022. OKTÓBER 5. 13:39

A Forsa legfrissebb felmérései azt mutatják, hogy a legnagyobb kormányzópárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD) továbbra is 18 százalékon áll, és ezzel a szintén kormánypárt Zöldek (20 százalék) mögött kullog. A németek által leginkább támogatott pártszövetség most a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, amely tíz százalékponttal előzi meg a szociáldemokratákat. Óriásit erősödött az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt, amely már 14 százalékon áll a felmérés szerint. A Baloldal (Die Linke) továbbra is csupán öt százalékon áll.

Az Olaf Scholz (SPD), Robert Habeck (Zöldek) és Friedrich Merz (CDU) közötti képzeletbeli szövetségi kancellárválasztáson ugyanakkor ismét Scholz kancellár vezet. A megkérdezettek 22 százaléka szavazna rá, 20 százalék Merzre és 17 százalék Habeckre.

A válaszadók 41 százaléka azonban nem választana senkit. Sőt, a válaszadók 63 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyik politikai pártban sem bízik a németországi problémák megoldása tekintetében. Ilyen mélyen még soha nem volt a politika iránti bizalom Németországban.

Az alábbi fotón jól látható, hogy az egyes pártok támogatottsága hogyan alakult az utóbbi bő két hónapban.

https://www.wahlrecht.de/umfragen/forsa.htm

 

NAGYVILÁG

Címkék:

crisis, germany, poll