A többség karanténba küldené az oltatlanokat, az államfő szerint erre nincs szükség

A többség karanténba küldené az oltatlanokat, az államfő szerint erre nincs szükség

Egy felmérés alapján az ország lakosságának több mint a fele jó ötletnek tartja, hogy karantén alá helyezzék azokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat, az államfő azonban egy interjúban elmondta, hogy nem tartja szükségesnek ezt a fajta szigorítást.

POLITIKA NAGYVILÁG 2021. NOVEMBER 19. 11:43

Exkluzív interjút adott a La Voix du Nord nevű regionális lapnak Emmanuel Macron francia államfő, aki az Élysée palotában fogadta a riportereket.

A találkozó egyik témája volt az oltatlanok számára a karantén bevezetése, ami mostanában több országban is felmerült, illetve van, ahol már életbe is lépett a vonatkozó rendelkezés. A francia elnök szerint azonban Franciaországban nem kell számítani ilyen szigorításra, indoklása szerint azért, mert azok az országok korlátozzák az oltatlanokat, amelyek nem vezették be a védettségi igazolványt – Franciaországban ezért nincs szükség rá.

A francia államfő hozzátette, úgy gondolja, hogy mindenkinek a védőoltás nagykövetének kellene lennie és mivel tisztában van azzal, hogy a nyilvános beszédnek megvannak a maga határai, arra kérte a riportereket, hogy segítsenek meggyőzni azokat, akik bizonytalanok az oltással kapcsolatban. A lap rákérdezett arra is, hogy az államfő tervezi-e a harmadik, úgynevezett emlékeztető oltás kötelezővé tételét, Emmanuel Macron annyit mondott, hogy ezzel kapcsolatban egyelőre várja az egészségügyi hatóságok véleményét. Az államfő elmondása alapján köztudott, hogy az immunhiányos és az idős emberek esetében sokkal több a harmadik oltás előnye, mint a kockázata. Hozzátette, hogy ha bebizonyosodik, hogy a harmadik oltás hatékony és szükséges a lakosság többi tagja számára is, akkor a harmadik oltást összhangba fogják hozni a védettségi igazolvánnyal.

Noha a francia vezetés egyelőre nem tervezi az oltatlanok karantén alá helyezését, az IFOP francia közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a francia lakosság 58 százaléka azon a véleményen van, hogy korlátozni kellene azoknak a kijárását, akik nem hajlandók felvenni az oltást – tehát a megkérdezetteknek több mint a fele bevezetné a karantént az oltatlanok számára.

A felmérésről hírt adó le Journal du Dimanche nevű hetilap információi alapján a megkérdezettek úgy vélik, a fent említett rendelkezés célja az országot fenyegető ötödik hullám megfékezése lenne. A cikk kitér arra is, hogy a válaszadók nyitottak arra az elgondolásra, hogy a karantént kiterjesszék azokra is, akik be vannak ugyan oltva, de még nem estek át a fertőzésen.

A felmérésből az is kiderül, hogy leginkább a 65 év felettiek értenek egyet a be nem oltott személyek esetében a karantén bevezetésével, mivel ennek a korosztálynak a 65 százaléka igennel válaszolt a kérdésre, hogy egyetért-e az oltatlanok karanténjával.

A felmérés beszámol a válaszadók politikai hovatartozásáról is, ezek szerint a kormánypárt támogatói között vannak a legtöbben, akik kedvezően foganák az intézkedést, 72 százalékuk jó ötletnek tartja az oltatlanok karanténját, szemben a szocialisták szimpatizánsaival, akiknek csak az 53 százaléka támogatja az ötletet.