A zöldpárti vezetésű Lyon újabb kerülete indult meg a lejtőn, a városvezetés cserbenhagyta a lakosokat

A zöldpárti vezetésű Lyon újabb kerülete indult meg a lejtőn, a városvezetés cserbenhagyta a lakosokat

Évek óta tart a zöldpárti vezetésű nagyváros kerületének problémája, az utcákon áll a szemét, a környéket ellepték a kártevők és van olyan lakás, ahol már évek óta ihatatlan a csapvíz. A helyiek arra panaszkodnak, hogy a városvezetés tétlen és még csak nem is reagál a megkeresésükre.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 13. 08:36

Nagy gondok vannak a közbiztonsággal és a higiéniával Lyonban és nem a drogosokról elhíresült La Guillotière nevű városnegyed az egyetlen, ahol súlyos problémák vannak. A szóban forgó kerület felett teljes mértékben átvették az irányítást a kábítószer-kereskedők és napi szinten jelen van a bűnözés és az erőszak. Három hete a nyílt utcán kis híján meglincseltek három civil rendőrt, akik egy rablást próbáltak megakadályozni.

Az actu.fr számolt be róla, hogy a quartier des États-Unis nevű városnegyed is elindult a lejtőn és félő, hogy ugyanarra a sorsa jut, mint a La Guillotière. A környéken évek óta problémák vannak: az utcákon hatalmas kupacokban áll a szemét, a közterület gondozatlan és megjelentek a kártevők is, egyre több a patkány és a csótány. A helyiek szerint a kerület egyre inkább úgy néz ki, mint egy hatalmas szeméttelep.

A kerület érdekvédelmi bizottsága két éve próbál megoldást találni a problémákra, ám a tisztaságért felelős alpolgármester eddig egyetlen megkeresésükre sem válaszolt. Az utcán halmozódó szemét mennyiségét tovább növeli az, hogy illegális utcai árusok lepték el a környéket, akik a feleslegessé vált portékájukat gyakran egyszerűen csak otthagyják az utcán.

A környéken további problémát okoz a lakótelepi épületek rendkívül rossz állapota, egyes lakásokban már évek óta ihatatlan a vezetékes víz, mert a csapból barnás színű lé folyik, írja a rue89lyon.fr nevű portál. A higiéniai problémákon túl tovább tetézi a helyzetet, hogy itt is megjelent a kábítószer és az azzal összefüggő bűnözés.

Az actu.fr nevű lap megkereste a kerületi polgármestert, ám a zöldpárti Hubert Bécart egyelőre nem nyilatkozott a témában a sajtónak. A közösségi oldalakon azonban válaszolt néhány lakos kérdésére: az illegális árusokkal kapcsolatban elmondta, hogy dolgoznak a piac felszámolásán és a közterületek tisztán tartása és felügyelete érdekében már felvettek egy munkatársat, aki koordinálja majd a feladatokat.

A CNews számolt be róla pár hete, hogy a belügyminisztérium nemrégiben kiadott jelentése alapján Párizs és Marseille után Lyon a harmadik legveszélyesebb francia város, de nem ez az egyetlen olyan zöldpárti vezetésű település, ahol komoly gondokat okoz az utcán felhalmozódott szemét. Amint hírügynökségünk arról korábban beszámolt, Bordeaux egyes részein már hónapok óta nem viszik el a felhalmozódott szemetet, mert a szemétszállítókat korábban egy fegyveres férfi életveszélyesen megfenyegette.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

filth, france, illegal street market, insalubrity, litter, lyon