Abszurd: a francia jog az önkényes lakásfoglalóknak kedvez – videó

Abszurd: a francia jog az önkényes lakásfoglalóknak kedvez – videó

A szolgáltató a tulajdonoson hajtaná be a vízdíjat, amit az ingatlant évekig birtokló önkényes lakásfoglalók halmoztak fel, egy másik esetben pedig a tulajdonost arra kötelezte a bíróság, hogy végeztesse el a lakásában a karbantartási munkálatokat, annak ellenére, hogy nem ő, hanem egy önkényes lakásfoglaló él ott.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 26. 13:29

Egészen érthetetlen módon működik a francia jog, ami az ingatlantulajdonosok jogait illeti az önkényes lakásfoglalókkal szemben. A V4NA korábban több olyan meghökkentő esetről is beszámolt, amikor a lakás tulajdonosa került hátrányos helyzetbe az ingatlanát elfoglalókkal szemben. A hosszú lista most a minap történt két abszurd esettel egészült ki.

Az első esetről a Le Parisien nevű lap számolt be, a szenvedő fél egy 86 éves férfi, akinek négy év után sikerült visszaszereznie a betolakodók által elfoglalt lakását. Az ingatlanba lépve rettenetes állapotokkal szembesült a tulaj fia, a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében lévő Saint-Ouen nevű településen lévő lakást az évek alatt teljes mértékben leamortizálták az önkényes lakásfoglalók.

A kétszintes, 180 négyzetméteres lakás tele volt az évek alatt összegyűlt szeméttel, a tulaj fiának elmondása alapján patkányok is voltak az ingatlanban. A férfi a riporternek beszámolt róla, hogy idős édesapja szeretett volna profitálni az üresen álló lakásból, bérleti díj fejében ki szerette volna adni, de a hosszas jogi procedúra miatt erre négy évig nem volt lehetősége, mivel a kilakoltatási eljárást a koronavírus okán bevezetett egészségügyi helyzet tovább lassította, csak augusztusban szabadult fel az ingatlan.

Ez azonban még nem minden,

a tulajdonosnak ugyanis csillagászati összegű, 97852,22 eurós vízszámlát állított ki a szolgáltató, ez a lakásfoglalók által évek alatt felhalmozott, be nem fizetett összeg.

A tulajdonos fia korábban tájékoztatta a szolgáltatót, hogy lakásfoglalók tartózkodnak az ingatlanban és arra kérték, hogy zárják el a vizet, ám a Veolia közölte, hogy ez nem lehetséges, tilos ugyanis egy olyan lakásban elzárni a vezetékes vizet, amelyben laknak, még akkor is, ha a lakók önkényes lakásfoglalók, tehát illegálisan tartózkodnak az ingatlanban. A szolgáltató azzal védekezik, hogy több alkalommal is figyelmeztette a tulajdonost a megemelkedett fogyasztásról, de a leveleikre nem kaptak választ, közölték tehát a tulajjal, hogy rendeznie kell a csaknem 100 000 eurós számlát, ezért a család ügyvédet fogadott. A BFMTV értesülései szerint a cég és a tulajdonos jelenleg arról egyeztet, hogy milyen megoldásokkal lehetne a helyzetet megoldani, a szolgáltató felajánlotta, hogy ha természetes személy a szerződő fél, akkor hajlandó elengedni 17 153 eurót a számla végösszegéből, illetve ha bebizonyosodik, hogy vízszivárgás történt, akkor további 40 százalékkal csökkentik a fennmaradó összeget. Ezen felül, a helyzetre való tekintettel a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy megtalálják a tulajdonos számára a legmegfelelőbb megoldásokat, ami lehet a tartozás egy részének elengedése vagy részletfizetés.

Azonban nem ez az egyetlen abszurd eset, amely nem az elfoglalt ingatlan tulajdonosának, hanem az önkényes lakásfoglalóknak kedvez. Szintén a Le Parisien számolt be róla, hogy a francia bírósági rendszer legfelsőbb bíróságának számító semmítőszék ítélete alapján a tulajdonos köteles elvégeztetni az ingatlanban a karbantartási munkálatokat, még abban az esetben is, ha ott épp illetéktelen személyek tartózkodnak. A szóban forgó lakás tulajdonosát az önkényes lakásfoglaló jelentette fel, aki megsérült, miután kizuhant az ablakon, mert kidőlt a védőkorlát. A tulaj hiába védekezett azzal a bíróság előtt, hogy mivel lejárt a bérleti szerződése, a lakó jogtalanul tartózkodott az ingatlanban és ha a törvénynek eleget téve elhagyta volna a lakást, akkor a baleset sem következett volna be, a bíróság úgy ítélte meg, hogy a karbantartás hiánya miatt történt a baleset, amiért a tulajdonos a felelős.

Az önkényes lakásfoglalóktól való megszabadulás tehát rendkívül időigényes és költséges procedúrát jelent Franciaországban, melyből a jogtalanul elfoglalt ingatlan tulajdonosa csak vesztesként kerülhet ki, ugyanis ha sikerül is visszaszereznie a lakását, a sokszor évekig tartó jogi eljárás végére az szinte lakhatatlan állapotban van és a felújítás költségei egy az egyben a tulajt terhelik.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

france, maintenance, owner to pay, squatted houses, water bill