Akár 50 ezer meg nem született csecsemőt is megmenthettek az állam új törvényei

Az államban radikálisan csökkent az abortuszok száma 2022-ben, köszönhetően az új életpárti törvényeknek, amit a felmérések szerint támogat a lakosság többsége.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 20. 12:59

A legfrissebb állami adatok szerint az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának tavalyi döntése után, drámaian csökkent az abortuszok száma Texasban. A texasi egészségügyi és humánszolgáltatási bizottság statisztikái szerint 2022 augusztusában mindössze három abortuszra került sor Texasban, amelyek mindegyike orvosilag szükséges volt.

Az államban 2022 júniusában regisztrált 2596 abortuszhoz képest az augusztusi szám közel 99 százalékos csökkenést jelent. Ugyanakkor a szeptembertől a tavalyi év végéig terjedő időszakra vonatkozó statisztikákat még nem tették közzé.

A Texas Right to Life életpárti érdekvédelmi csoport megjegyezte, hogy az állami számok nem veszik figyelembe a be nem jelentett és illegális abortuszokat, azonban kijelentették, hogy szeptember óta akár 50 ezer meg nem született csecsemőt is megmenthettek az állam új törvényei.

„A hivatalos jelentés szerint 2022 augusztusában mindössze 3 abortuszt jelentettek az államban, és mindet orvosi okokból végezték el. Még mindig van tennivalónk az illegális abortuszok, különösen a határon át csempészett abortusztabletták megállítása érdekében, de ezek az adatok hatalmas előrelépést mutatnak” – írta a csoport a Twitteren.

Texas államban azért csökkent ilyen radikális mértékben az abortuszok száma, mert 2021-ben Greg Abbott kormányzó aláírt egy törvényt, amely értelmében az államban csak akkor megengedett az abortusz, ha az anya élete veszélyben van.

Azonban úgy tűnik, hogy a művi terhességmegszakítások szigorú szabályozását a választók is támogatják. Egy nemrég készített felmérés szerint a megkérdezett 69 százaléka úgy véli, hogy az abortusz korlátozására, vagy teljes betiltására lenne szükség.

A válaszadók 61 százaléka választás, 39 százalékuk pedig életpártinak vallja magát, azonban amerikaiaknak csak 21 százaléka gondolja úgy, hogy az abortusznak a terhesség bármely pontján elérhetőnek kellene lennie. Az amerikaiak tíz százaléka szerint az abortusznak a terhesség első hat hónapjában kellene elérhetőnek lennie.

Ezzel szemben a megkérdezettek 25 százaléka szerint a művi terhességmegszakítást a várandóság első három hónapjára kellene korlátozni, 26 százalékuk szerint csak nemi erőszak, vérfertőzés és az anya életének megmentése céljából kellene elvégezni a beavatkozást. A válaszadók elsöprő többsége, 94 százaléka pedig ellenzi a nemi alapú abortuszt.

Politikai hovatartozás szerint a demokraták 49 százaléka, a republikánusok 93 százaléka, a függetlenek 70 százaléka támogatja az abortusz három hónapos vagy korábbi korlátozását. A válaszadókat az abortuszpolitika más területeiről is megkérdezték, többek között az abortuszok állami finanszírozásáról.

Az amerikaiak 78 százaléka ellenzi a külföldieken elvégzett abortuszok finanszírozását, a megkérdezettek hatvan százaléka pedig ellenzi, hogy az Egyesült Államok adófizetői közvetetten abortuszok finanszírozására kényszerüljenek.

NAGYVILÁG

Címkék:

abortion, texas, united states of america