Az egyik legértékesebb árucikket is elérte a válság

A koronavírus-járvány alatt mindenki igyekezett felhalmozni a készleteit, ezért vált hiánycikké, most azonban már a gyártása került veszélybe.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 6. 16:51

Nemrég még pánikszerűen vásárolták fel a boltokban a toalettpapírt, ma pedig ismét eltűnhet néhány boltból az emberek egyik legalapvetőbb háztartási cikke – legalábbis Németország egyes területein. Az energiaválság és az infláció ugyanis már a papíripart is elérte, az elmúlt hónapokban több hullámban is komoly költségnevekedést okozott az iparág szereplőinek a kialakult helyzet. Nem úszta meg az újabb drágulási hullámot a Hakle nevű vállalat sem, amely alapvető higiéniai cikkeket gyárt, többek között toalettpapírt és Németország egyik legnagyobb gyártójának számít.

A Hakle most egy közleményben elismerte, hogy kénytelen lesz csődöt jelenteni, mert az árucikkek gyártása egy ideje már túlságosan veszteséges az egekbe szökő energiaárak miatt. A közlemény szerint a Hakle 220 embert foglalkoztat az észak-rajna-vesztfáliai tartományi fővárosban, ennyi ember munkahelye lett most bizonytalan.

Volker Jung ügyvezető igazgató ugyanakkor azt mondta, hogy bízik benne hogy sikerül fenntartható módon átszervezni és újrapozícionálni a vállalatot, ezáltal meg lehet menteni néhány munkahelyet.

„Az energiaigényes papíripar a koronavírus-járvány 2020-as kezdete óta súlyos torzulásoknak van kitéve a globálisan működő nyersanyag-, logisztikai és energiapiacon” – olvasható a közleményben, amely megjegyzi azt is, hogy a helyzet az ukrajnai háború kitörésével tovább romlott. Eddig nem sikerült megfelelően áthárítani a hatalmas költségnövekedést az ügyfelekre.

A szeptemberi, októberi és novemberi munkavállalói bérek kifizetését még tudja vállalni a cég, de nem tudni hogy utána mi lesz a vállalat sorsa, amely 2020-ban még közel nyolcvanmillió eurós árbevételt könyvelhetett el.

NAGYVILÁG

Címkék:

crisis, germany, toilet paper