Az EP elnöke szerint szükség van a Pride-ra, levelet írt a szerb kormánynak

Az EP elnöke szerint szükség van a Pride-ra, levelet írt a szerb kormánynak

Elutasította a rendőrség az Europride szervezőinek fellebbezését, egyelőre továbbra is úgy tűnik, hogy nem rendezhetik meg Belgrádban a páneurópai melegfelvonulást. A szervezők most az alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy sétálhassanak szombaton. A szerb rendőrség biztonsági okok miatt nem engedélyezte az LGBTQ+ közösség felvonulását, mert attól tartanak, hogy egyes csoportok megzavarhatják azt, randalírozhatnak a városban. Az egyenruhások nem tudják garantálni a rend megőrzését. Közben Brüsszel is nyomást gyakorol a belgrádi vezetésre, hogy engedélyezze a sétát. Az Európai Parlament elnöke levelet is írt a szerb kormánynak, hogy ne tiltsa be a pride-ot. A meleg közösség tagjai egyre agresszívabban követelik a felvonulás megtartását, kiabáltak és kifütyülték a szerb kormányfőt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 16. 08:01

Brüsszelből mondanák meg, mi legyen Belgrádban

Úgy tűnik Brüsszelben az egyik legfontosabb téma, hogy megtartják-e a melegfelvonulást a szerb fővárosban. Az Európai Unió tisztségviselői egymás után szólalnak fel, hogy igenis szükség van a sétára, az Europride nem múlhat el a tervezett vonulás nélkül. Az EP elnöke levelet írt a balkáni állam vezetésének. A máltai Roberta Metsola úgy fogalmazott, hogy Európában az embereknek úgy kell élniük, ahogy akarnak, s szeressenek, akit szeretni akarnak. Kiemelte, a lakosoknak olyannak kell lenniük, amilyenek lenni akarnak.

„Még mindig szükségünk van a Pride-ra. Túl sok ember él félelemben. Túl sok a diszkrimináció”

– írta Metsola a Twitteren.

Szerb rendőrség: az emberek biztonsága a fő

Mint arról a V4NA korábban beszámolt, a szerb rendőrség betiltotta az összeurópai melegfelvonulást. A Belügyminisztérium pár órával a rendelkezésre álló határidő előtt döntött úgy, hogy mégsem engedélyezi az LGBTQ+ közösség tagjainak, hogy szombat délután elfoglalják Belgrád központját. A séta a 2022-es Europride része lett volna. Az állam szerint a vonulás biztonságpolitikai kockázatot jelentett volna.

A szervezők ezután fellebbeztek a döntés ellen, ám a Belügyminisztérium elutasította azt. Goran Miletic, a rendezvény koordinátora újságíróknak azt mondta, nem adják fel, az alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Közölte: nem állnak el a sétától.

„Ebben a magyarázatban egyszerűen (a rendőrök) elutasítják az összes állításunkat, és ami a legbotrányosabb, az az, hogy kijelentik, hogy konfliktusok lesznek köztünk és az Europride ellenzői között, mert állítólag ugyanott leszünk”

– mondta. Miletic hozzátette, ez a legbotrányosabb, hiszen – mint mondta –, a Pride résztvevői soha nem támadtak meg senkit.

Még a nyíltan meleg miniszterelnököt is kifütyülték

Közben egyre agresszívabban követelik az LGBTQ+ közösség tagjai, hogy a szerb kormány változtassa meg a döntést, s hagyja jóvá a sétát. Az Europride egész hetes rendezvénysorozatának egyik állomásán, a belgrádi Ifjúsági Otthonban vett részt a szerb miniszterelnök. A homoszexualitását nyíltan vállaló Ana Brnabicra az egyik résztvevő azt kiabálta, hogy nyomorult, illetve hazug. A közönség pedig egyszerűen kifütyülte a kormányfőt, transzparenseket emelt a magasba, s hangos kiabálásba kezdett.

Brnabic, amikor végül szóhoz jutott, elmondta, hogy ő az első olyan politikus az országban, aki nem fél és nem szégyelli, hogy meleg.

„Lehet, hogy nem tetszik, de én harcolok az Önök jogaiért, és mindent megteszek”

– mondta a miniszterelnök.

Az idei Europride-ot egyébként hétfőn nyitották meg Belgrádban. A rendezvény egy héten át tart a szerb fővárosban. A program részeként vannak kiállítások, koncertek és konferenciák is. Az összeurópai melegtalálkozót most először tartják a Nyugat-Balkánon.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

belgrade, europride, lgbt