Az USA és Oroszország is jól jár az ukrajnai háborúval – még a baloldaliak szerint is

A magyarok többsége szerint Oroszország és az Egyesült Államok is hasznot húz az ukrajnai háborúból – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 11. 19:46

Miközben Európa az elhúzódó orosz-ukrán háborúnak köszönhetően a gazdasági recesszió szélén áll, felmerül a kérdés, hogy kik a szankciós politika haszonélvezői, és hogy a háborút elindító Oroszország, illetve Ukrajna legnagyobb katonai támogatója, az Egyesült Államok jól járnak-e a fegyveres konfliktussal. A Nézőpont Intézet ezért azt vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyarok arról, hogy a két legnagyobb szembenálló fél mennyire nyertese a háborúnak.

A magyarok 60 százaléka szerint Oroszoroszág hasznot húz a háborúból, de még ennél is többen, a megkérdezettek 75 százaléka gondolja azt, hogy az Egyesült Államok profitál belőle.

Ezzeé szemben 29 százalék gondolja azt, hogy Oroszország, és 15 százalék, hogy az Egyesült Államok nem nyer a háborún.

Meglepő eredmény, hogy pártállástól függetlenül egységes a magyarok véleménye Oroszország és az Egyesült Államok háborús haszonszerzéséről.

Oroszország a kormánypárti szavazók 63 százaléka szerint jár jól a háborúval, míg a kormánnyal szemben kritikus szavazók hasonló arányban, 57 százaléknyian vélekednek így. Az Egyesült Államok a kormánypártiak 83 százaléka szerint húz hasznot a háborúból, tíz kormányellenes szavazóból hat (61%) szintén ezt az álláspontot osztja. A magyarok tehát politikai hovatartozástól függetlenül úgy vélekednek, hogy a háborúból a két nagyhatalom egyértelműen profitál.

NAGYVILÁG

Címkék:

Hungary, poll, russia, ukraine, usa, war