Azt reméli a nagyváros, hogy bevándorlókkal növelheti a lakosságot

Afgán menekülteket akarnak a városba csalogatni, hogy megoldják a lakosságcsökkenés okozta problémákat.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 15. 17:59

A Missouri állambeli St. Louis városában soha nem látott népességcsökkenés kezdődött meg az utóbbi időszakban. A város az afgán menekültekkel szeretné orvosolni a problémát: azt remélik, hogy minél több afgán menekültet tudnak a városba csábítani, hogy ott telepedjenek le. Az ötlet azután merült fel, hogy Joe Biden elnök több mint 76 ezer afgánt szállíttatott át az Egyesült Államokba a káoszba torkolló afganisztáni kivonulás során.

Eddig körülbelül 600 menekült érkezett a városba érkezett, és további 750 várható még idén. A vezetők abban reménykednek, hogy a következő néhány évben további ezrek döntenek majd úgy, hogy áttelepülnek a közép-nyugati városba, segítve ezzel a hét évtizedes népességfogyást és a városi negyedek megfiatalítását. A civilek segítenek a menekülteknek a lakás-és álláskeresésekben és oktatási programokat szerveznek számukra. A pénzügyi támogatok még egy afgán újságot is, egy kereskedelmi kamarát és egy közösségi központot is létrehoznának. A kezdeményezés fő finanszírozója, Jerry Schlichter ügyvéd az Associated Pressnek azt mondta, hogy

„Kölcsönös szükség van ezekre. Stagnálunk. Élnünk kell azzal a lehetőséggel, hogy az afgánok nálunk telepedjenek le”.

Nem St. Louis az egyetlen város, ahol csökken a lakosság, és az afgán menekültekben látják a megoldást. Detroit lakossága 1950-ben érte el csúcsát, amikor 1,85 millió ember élt a nagyvárosban, mára azonban már 700 ezren sem élnek ott.

Az afgán kivonulás során áttelepített menekültek közül azonban nem mindenki képes az integrációra. Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, egy Tariq néven ismert férfit azért tartóztattak le, mert a tengerészgyalogosok arra lettek figyelmesek, hogy az afgán férfi egy hároméves kislány intim részeit simogatja, akiről kiderült hogy nem a rokona és még csak nem is ismerőse a menekültnek. Tariq később a bírósági tárgyaláson tolmácsok segítségével próbálta elmagyarázni, hogy a viselkedése elfogadható a kultúrájában. Szerinte érthetetlen, hogy miért került egyáltalán a vádlottak padjára. A védőügyvédek ezután megpróbálták töröltetni a jegyzőkönyvből Tariq kijelentését, mert tisztában voltak annak következményeivel. A bíró végül elutasította a kérelmet és elítélte a zaklató férfit. A PJ nevű portál az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy

“ez az eset – különösen Tariq beismerése – ismét reflektorfénybe helyezi azt a tényt, hogy radikálisan eltérő kultúrájú és merőben eltérő viselkedési normákkal rendelkező emberek nagy számban történő betelepítése nem bölcs dolog, és csak viszályt fog jelenteni Amerika jövőjében”.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy amikor az afgán evakuáltakat az Egyesült Államokba szállították, a legtöbbjüket nem vizsgálták át, így nem tudni, hogy kinek van bűnözői múltja, ki lehet terrorista vagy kinek vannak kapcsolatai ilyen szervezetekkel. Emellett semmilyen erőfeszítést nem tettek arra, hogy tudatosítsák a menekültekben a tényt, hogy az amerikai és az afgán kultúra nem azonos, és hogy nem lenne bölcs dolog, ha minden szokásukat magukkal vinnék Amerikába – fűzte hozzá a szerző, majd megjegyezte, hogy mindezt elmondani a kimenekítetteknek “rasszista” és “iszlamofób” lett volna.

NAGYVILÁG

Címkék:

afghan migrant, st.louis, usa