Becsapta a Biden-kormányzat a velük együttműködő afgánokat és az őket befogadó európaiakat?

Becsapta a Biden-kormányzat a velük együttműködő afgánokat és az őket befogadó európaiakat?

Elégedetlenek az afgán menekültek, akiket ideiglenesen Koszovóban helyeztek el. Az Amerikai Egyesült Államok azt ígérte, hogy az USA-ban kezdhetnek új életet. Többen közülük most úgy tűnik mégis Európában maradnak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 3. 11:58

Hiába az ígéret, egyeseket nem fogad be Amerika

Több mint 1300 afgánt telepítettek Koszovó területére még tavaly augusztusban. Őket akkor szállították a balkáni ország területére, amikor erről szerződést írt alá Washington és Pristina. A koszovói kormányzatnak azt ígérték, hogy ezek az emberek legfeljebb 365 napot fognak eltölteni náluk. Főként olyan személyekről volt szó, akik együttműködtek az amerikai kormányzattal, annak afganisztáni szerepvállalása idején 2001 és 2021 között.

kép: Pixabay, illusztráció

 

Az afgánokat egy amerikai katonai bázison és egy táborban helyezték el Urosevac településtől nem messze, egymástól két kilométer távolságra. Az elképzelés az volt, hogy pár hónap után ezeket a bevándorlókat elszállítják az országból. Ehelyett kifogásokra hivatkozva a Biden-adminisztráció sorsára hagyja a velük évtizedeken keresztül együttműködő embereket, akiknek az élete azután került veszélybe, hogy a NATO-csapatok, élükön az amerikaiakkal elhagyták az ázsiai országot és ott a tálibok kerültek hatalomra. Eddig mindössze 600 afgánnak engedélyezték, hogy elhagyják Koszovót, s Amerikában éljék tovább az életüket.

Azoknak, akiknek „elrontották” a bevándorlási kérelmét felajánlják, hogy maradjanak Koszovóban, vagy akár egy harmadik országba is költözhetnek. Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy mely országba és kinek a terhére. Mindenesetre, amikor elindultak Afganisztánból, akkor nekik nem azt mondták, hogy majd hónapok után egy rejtélyes harmadik országban telepedhetnek le, hanem az amerikai álmot kínálták nekik, amelyből egyelőre a többségnek semmi sem lett.

Egyes elemzők szerint úgy tűnik, hogy alábbhagyott a kezdeti lelkesedés. Washington már nem akar sok afgán bevándorlót engedni az országba. Kérdésessé vált, hogy mi lesz a Koszovóban várakozó menekültekkel. A pristinai kormány – amelynek a Szerbiával folytatott függetlenségi harcában a legnagyobb támasza az USA – biztosan nem fog szembemenni az amerikaiakkal, így még jó pár hónapig náluk maradhatnak az afgánok.

Terroristák is lehetnek az afgán bevándorlók között

Az amerikai vezetés most egy újabb ötlettel állt elő. Washington felajánlotta a segítségét, hogy aki akar, annak segít visszaköltözni Afganisztánba, oda ahonnan pár hónappal ezelőtt elmenekültek a tálib rezsim elől. A State Department közlése szerint a Koszovóban elhelyezett afgánok közül egyesek összefüggésbe hozhatók terrorszervezetekkel, és a tálib vezetéssel. Így elemzők szerint felvetődik a kérdés, hogy az Amerika és a NATO segítségével Európába érkező afgán bevándorlók milyen biztonsági kockázatot jelentenek az egész kontinensre nézve.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy ha Washington megtagadja tőlük a korábban nekik és a pristinai vezetésnek is megígért amerikai életet, akkor ők valószínűleg az EU felé veszik az irányt. A migránsok közé keveredve próbálkozhatnak majd illegális határátlépéssel, akár a magyar-szerb határon is.

A pristinai vezetésnek sem kellenek az afgánok

Amennyiben az USA-nak sem kellenek az általuk Koszovóba szállított afgánok, akkor kitoloncolják őket Koszovó területéről, egy harmadik országba kell menniük, vagy vissza kell térniük a szülőföldjükre. Így reagált a pristinai kormányzat a hírre, miszerint a Joe Biden vezette USA a korábbi ígérete ellenére nem viszi tovább a bevándorlókat.

„Az Amerikai Egyesült Államok kormánya biztosított bennünket, hogy azoknak a bevándorlóknak, akik nem felelnek meg az általuk támasztott kritériumoknak, az USA segít befogadóállamokat keresni. Olyan országokat keresnek, amelyek megfelelnek az afgánoknak is”

– közölte a pristinai kormány.

kép: Pixabay, illusztráció

Albániában tiltakozást szerveztek az afgán bevándorlók

Nem csak Koszovóban, hanem Albániában is elégedetlenek az Afganisztánból odaszállított emberek. Azt kérik, hogy Washington gyorsítson a folyamaton és tegye lehetővé, hogy minél előbb emigrálhassanak az USA-ba. Az amerikaiakkal korábban együttműködő afgánok elkeseredettek. A Tirana melletti táboruk közelében tüntetést is szerveztek. Azt követelték, hogy a Biden-kormányzat tegyen lépéseket, hogy minél előbb átszállítsák őket az Egyesült Államokba.

A nők és gyerekek által magasba tartott transzparensekre azt írták: „elfelejtettetek minket!”

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

albania, biden, kosovo