Botrány Zágrábban – a tanév lezárása után egy héttel javítottak az elnök fiának jegyein

Botrány Zágrábban – a tanév lezárása után egy héttel javítottak az elnök fiának jegyein

A horvát elnök, Zoran Milanovic felesége nyomást gyakorolt az egyik zágrábi gimnázium igazgatójára, hogy a tanév lezárása után 1 héttel matematikából és latinból négyes helyett ötösre emeljék fel az államfő kisebbik fiának osztályzatát.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 6. 10:25

Legyen kitűnő a gyerek!

A horvát elnök felesége jobb jegyeket szeretett volna a kisebbik fiúknak. Ezt úgy oldotta meg, hogy nyomást gyakorolt a tanintézményre, hogy két tantárgyból is emeljék meg a diák jegyeit. Sanja Music Milanovic a Jutarnji napilap értesülései szerint a gimnázium igazgatójának szólt, hogy négyes helyett ötöst kellene adni a gyereknek. Az eset egy héttel a tanév lezárását követően történt. A Jutarnji szerint az esetről a sajtó előtt már tudomást szereztek a szülők és a tanintézmény tanárai is. Az iskolát egyébként elitként tartják számon.

Később kiderül az is, hogy a matematikatanár – hogy ne bukjon le – Milanovic fia mellett az osztályból további 4-5 diáknak is megemelte az osztályzatát. Ezt követően lépett a latintanár is, aki feljavította a jegyeket. Erről sem a gyerekek, sem a szülők nem tudtak, így meglepve vehették tudomásul, hogy hirtelen jobb lett az átlaguk.

Az elnök fia egyébként is példás tanulónak számított, csak az említett két tantárgyból volt négyese, a javítások után viszont már kitűnő lehetett. Azt, hogy az államfő fia jó tanuló, az osztálytársak szülei is megerősítették a horvát lapnak, de mint mondták, nem értik, hogy miért kellett az elnök feleségének ilyen módon beavatkozni.

A horvát törvények szerint, ha egy szülő elégedetlen a gyermeke osztályzataival, akkor fellebezést nyújthat be a tanév végét követően 48 órán belül az illetékes tanácsnak. Ez a hivatalos módja annak, hogy az elsődlegesen megítélt jegynél jobbat kapjon a diák. Milanovic felesége azonban nem így tett, írja a Jutarnji.

Az asszony – miután levélben kérte a jegyek feljavítását – személyesen is ellátogatott a gimnáziumba, hogy beszéljen az igazgatóval. Arra panaszkodott, hogy – szerinte – nem volt megfelelő az oktatás. Az iskola többi tanára szerint ugyanakkor bőven meg volt az alkalma a gyereknek a javításra. Matematikából többször is esélyt kapott arra, hogy feleljen a magasabb osztályzatért.

A lap megkereste a tanintézmény mostani igazgatóját is az esettel kapcsolatban. A kérdésre, miszerint őt személyesen meglátogatta-e a horvát elnök felesége és valóban panaszkodott-e a tanárokra, azt válaszolta, hogy erről nem beszélhet, sőt más gyerek esetében sem nyilatkozhat. Az intézményvezető elutasította a válaszadást azzal kapcsolatban is, hogy valóban megemelték-e 10 gyermek osztályzatait.

Az ügy vége az lett, hogy a gyerek megtarthatta a jeles osztályzatot matematikából és latinból is, jövőre viszont új tanárt kap a fiú. Érdekes egybeesés ugyanakkor, hogy 8 évvel ezelőtt a fiú testvére esetében ugyanez történt, akkor is matematikából és latinból emeltek, hogy színkitűnő legyen. Akkor az apja Horvátország miniszterelnöke volt.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

milanovic, school, zagreb