Brutálisan megdrágulhatnak a pelenkák Franciaországban

Brutálisan megdrágulhatnak a pelenkák Franciaországban

Franciaországban az infláció elérte a bébitermékeket is, ami a fiatal szülők pénztárcáját terheli meg leginkább. Az egyik nagy üzletlánc vezetője szerint márciustól akár 25 százalékkal is megdrágulhatnak az eldobható pelenkák. Olyan termékről van szó, melynek megvásárlása elengedhetetlen a kisgyerekes családokban, és amelyből a szobatisztaság eléréséig több ezer darab fogy.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 2. 13:31

Nem csökken az infláció mértéke Franciaországban, sőt, épp ellenkezőleg, az INSEE francia statisztikai hivatal által közzétett adatok szerint idén februárban 6,2 százalékos volt éves szinten az infláció, a januárban mért 6 százalékhoz képest tehát tovább emelkednek az árak.

A drágulás leginkább az élelmiszereket és az energiaárakat érinti, és előzetes becslések szerint márciusban további áremelkedés várható, azonban nem csak a fent említett dolgok drágulására kell számítani, mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a kisgyerekes szülőknek is, mivel az eldobható pelenkák ára is jelentős mértékben megemelkedhet, akár 25 százalékkal is. Erről a Système U nevű francia üzletlánc vezetője, Dominique Schelcher beszélt egy, a Le Parisien nevű lapnak adott interjúban, kiemelve, hogy előreláthatóan jelentős drágulás lesz az eredménye annak, hogy a kiskereskedelmi láncok és a gyártók nem jutottak egyezségre a szerdán befejeződött éves ártárgyalások során. A szakember elmondása alapján az áremelkedés akár 30 százalékos is lehet a tavalyi évhez képest, írja a France Info.

Nicolas Léger, a NielsenIQ nevű piackutató cég elemzője kiemelte, hogy a pelenka árának növekedése a gyártásához szükséges cellulóz drágulásának tudható be, ami 2022-ben kezdődött. Tavaly mintegy 40 százalékkal drágult ez a papíripari alapanyag. A pelenkák drágulása azonban nem most kezdődött, folyamatosan nő az ára, az Europe1 júliusi cikkéből kiderül, hogy a franciaországi patikákban a nyár folyamán a csecsemőknek szánt termékek drágultak leginkább, a Pampers pelenkák esetében 91,3 százalékos volt az áremelkedés.

A France Info felhívja rá a figyelmet, hogy a tendencia előreláthatóan nem fog változni és az eldobható pelenkák további drágulására kell számítani. A cikkből kiderül, hogy 2023 februárjában az előző évi adatokhoz képest mindössze 8,5 százalékkal került többe a pelenka, míg a szintén cellulóz alapanyagú papírtörlő ára 25, a WC papír pedig 21,5 százalékkal emelkedett. Szakértők ezt a lassú ütemű drágulást azzal magyarázzák, hogy a szupermarketek kisebb haszonkulccsal értékesítik a pelenkát, hogy versenyképesek tudjanak maradni. Nicolas Léger kiemeli, hogy a hipermarketekben és a szupermarketekben tavaly eladott pelenkák 42 százalékát akció keretében értékesítették. További könnyebbséget jelent az üzleteknek, hogy a pelenkát könnyű tárolni és nincs szavatossági ideje, így akár hetekre elegendő mennyiséget is be tudnak a boltok készletezni.

A fent említett okok miatt a szakértők úgy vélik, hogy a pelenka árának emelkedése fokozatosan fog végbemenni és akár nyárig is elhúzódhat a drágulás, ugyanakkor nagyon is valószínűnek tartják a Dominique Schelcher által említett 25 százalékos áremelkedést. A Système U hálózat vezetője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy véleménye szerint nem csak a márciusi hónap lesz fogcsikorgatós inflációs szempontból, hanem az egész első félév.

A France Info cikkében kihangsúlyozza, hogy az eldobható pelenka árának drasztikus emelkedése kiváltképp a fiatal szülőket érinti érzékenyen, hozzátéve, hogy jelentős kiadásról van szó, mivel egy kisgyermek által a szobatisztaság eléréséig elhasznált pelenka mennyiség 3800 és 4800 közé tehető. A pelenka darabja pillanatnyilag 15 és 30 eurócent közötti összegbe kerül, és a kisgyerekes háztartásokban elengedhetetlen termékről van szó.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

baby diapers, france, inflation, price increase