Dokumentumokkal nem rendelkező illegális migránsok építik a párizsi olimpiai létesítményeket – videó

Dokumentumokkal nem rendelkező illegális migránsok építik a párizsi olimpiai létesítményeket – videó

A 2024-es párizsi olimpiai játékok helyszínein folyó építkezéseken több olyan illegális munkást is alkalmaztak, akik semmilyen dokumentumokkal nem rendelkeznek. Többségük bevándorló hátterű.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 27. 12:16

Már javában folynak a 2024-es párizsi olimpiai játékok előkészületei. A fővárossal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében is zajlanak az építkezések, ahol sok olyan munkást foglalkoztatnak, akiket nem lehetne, ugyanis még személyazonosságot igazoló okmányokkal sem rendelkeznek.

A Capital.fr nevű lap cikkéből kiderül, hogy a CGT szakszervezet már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet a jelenségre, az üggyel kapcsolatban a bobignyi ügyészség még nyomozást is indított, ám a helyzet azóta sem oldódott meg.

A BFMTV stábjának többen arról nyilatkoztak, hogy teljesen kizsákmányolták őket a munkáltatók.

A sajtónak nyilatkozó mali származású férfi, aki két másik munkással osztozik egy apró szobán, elárulta a riporternek, hogy hónapokig dolgozott a vízi központ létesítményein, még a belépőkártyáját is megmutatta a kamerának. A férfi arról számolt be a stábnak, hogy nem kapta meg a teljes fizetését, két ledolgozott hónap után csak egyet fizettek ki neki. Hasonló eljárásról beszélt egy másik illegális munkás is, aki az atlétikai létesítményeken dolgozott. A férfi elmondása alapján rendszeresen kellett estig dolgoznia és amikor ezt szóvá tette, a munkaadó a férfi elbocsátására célzott.

A stábnak nyilatkozott az iratokkal nem rendelkező munkások alkalmazásáról a Seine-Saint-Denis megyei CGT szakszervezet főtitkára, Jean-Albert Guidou, aki kifejtette, hogy ez a módszer rengeteg előnnyel jár a munkaadók számára. Ilyen esetben ugyanis nincs fizetett szabadság és a túlórát sem fizetik ki, márpedig egy építkezésen jelentős számú túlóra szokott lenni, kiváltképp az olimpia helyszínén, ahol különösen fontos, hogy minden elkészüljön határidőn belül.

Az Actu.fr szintén beszámolt a papírokkal nem rendelkező munkások helyzetéről. A lapnak nyilatkozó egyik illegális munkás bevallotta, hogy azért ment bele mindenbe, amit a munkáltató kért, mert tudta, hogy a helyzete miatt nincs választása. A férfi azt is elárulta, hogy egy ismerősétől kölcsönkért iratokkal játszotta ki a rendszert, vagyis álnéven, valaki más személyes adatait használva állt munkába. Egy másik, mali állampolgárságú bevándorló arról beszélt a lapnak, hogy előfordult, hogy ugyanannak a cégnek kétszer adott be különböző iratokat és így is alkalmazták.

Az Actu.fr a CGT szakszervezet titkárát idézve kiemeli, hogy a legveszélyesebb munkákat a dokumentumokkal nem rendelkező migránsokkal végeztetik el a munkaadók. A cikkből emellett az is kiderül, hogy az olimpiai építkezéseken dolgozó munkások túlnyomó többsége, 80 százalék bevándorló, elsősorban mali, portugál és török állampolgárok, akik egytől egyig azt szeretnék, hogy kapják meg a tartózkodási engedélyt.

Amint arról a V4NA korábban beszámolt, a francia kormány tervei között szerepel, hogy módosítja a bevándorlási törvényt, mégpedig olyan módon, hogy a dolgozni akaró migránsokat megtartaná, a többieket pedig kitoloncolná, így próbálná meg a francia vezetés enyhíteni a munkaerőhiányt bizonyos szektorokban. A francia belügyminiszter erről decemberben beszélt.

Az AFP hírügynökség az iratokkal nem rendelkező illegális bevándorló munkavállalókkal kapcsolatban arról értesült a CGT Seine-Saint-Denis megyei képviselőjétől, Jean-Albert Guidou-tól, hogy a szakszervezet mintegy harminc olyan illegális migránsnak segített a tartózkodási engedély megszerzésében, akik az olimpiai létesítményeken dolgoznak és közülük páran már meg is kapták az engedélyt.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, illegal workers, migrants, olimpic games 2024, paris, without papers