Egy jelentés szerint a francia televízióban túl sok fehér ember szerepel

Egy jelentés szerint a francia televízióban túl sok fehér ember szerepel

A televíziós műsorok nem ábrázolják hűen a francia társadalmat, mert sokkal több a képernyőn a fehér ember, mint a bevándorló háttérrel rendelkező, alacsonyabb társadalmi szinten lévő személy, az Audiovizuális és Digitális Kommunikációs Szabályozó Hatóság szerint.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 20. 13:32

A francia televíziós csatornák nem képesek arra, hogy megfelelő módon képviseljék a francia társadalmat, derül ki az Audiovizuális és Digitális Kommunikációs Szabályozó Hatóság (Arcom) legfrissebb jelentéséből, melyet a tavalyi év televíziós és rádióműsorairól készített.

Az Arcom szerint ugyanis a képernyőn túlságosan nagy arányban vannak jelen a fehérek, szemben a bevándorló háttérrel rendelkező személyekkel. A parlament számára készült, tizenkilenc digitális földfelszíni televíziós csatorna 1800 órányi, minden műfajú műsorán alapult jelentésből kiderül, hogy egy évtized alatt alig történt előrelépés annak érdekében, hogy a felsőbb társadalmi rétegbe tartozó, nagyvárosokban élő fehér emberekkel szemben nagyobb arányban mutassák be a képernyőn a bevándorló hátterű, alacsonyabb társadalmi osztályokból származó és vidéken élő embereket.

Carole Bienaimé Besse producer, az Arcom tagja úgy véli, hogy a Francia Köztársaság egy és oszthatatlan és ennek a képernyőn is így kell lennie, hozzátéve, hogy a televíziócsatornák számára szemmel láthatóan nehéz feladat a francia társadalom a valóságnak megfelelő bemutatása.

A jelentésben közölt adatok szerint 2021-ben 14 százalék volt a nem fehér emberek aránya a francia tévében, ugyanannyi, mint 2014-ben, ami 2 százalékos csökkenést jelent a 2020-as 16 százalékhoz képest. A számadatokból az is kiderül, hogy 2017-ben és 2018-ban volt a legmagasabb a nem fehér személyek aránya a képernyőn, mindkét évben 17 százalék.

A statisztikákból az is kiderül, hogy 2021-ben a képernyőn látható nem fehér emberek 45 százaléka fekete, 29 százaléka pedig arab volt. 2020-ban a feketék aránya ugyanennyi volt, az araboké viszont kisebbcsupán a 25 százalék.

A jelentés újdonsága, hogy megvizsgálták a diverzitást a nap 24 órájában műsort sugárzó hírcsatornák esetében is és azt az eredményt kapták, hogy ezeken a csatornákon még alacsonyabb a nem fehér személyek jelenléte, mindössze 10 százalék, ez alól az egyetlen kivétel a BFMTV, 14 százalékkal. A témáról beszámoló L’Express nevű lap hozzáteszi, hogy a TF1, France 2 és M6 állami csatornákon ez az arány még magasabb, 15 százalékos, hozzátéve, hogy a tavalyi évben a hírműsorokban az esetek 43 százalékában negatív szerep jutott a színes bőrűeknek, ami egy év alatt 11 százalékos növekedést jelent.

A jelentésből az is kiderül, hogy az Arcom szerint a televízió továbbra is a társadalom torzító tükrének számít, mivel a nők jelenléte csupán 39 százalékos, holott a francia lakosság több, mint fele, 52 százalék nő. Még kisebb arányban jelenítik meg a francia televízióban a fogyatékosságot, míg a franciák csaknem egy ötödét érinti a téma, addig a médiában csak 0,8 százalékban foglalkoztak vele.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

arcom, diversity, france, non-white persons, television