Egyre durvább a helyzet Hollandiában: összeverekedtek a rendőrök és a tüntetők – videó

Egyre durvább a helyzet Hollandiában: összeverekedtek a rendőrök és a tüntetők – videó

A holland gazdák hetek óta tüntetnek a kormány intézkedései ellen, amely szerintük teljesen ellehetetleníti a gazdálkodást Hollandiában.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 4. 16:10

Pattanásig feszült a helyzet Hollandiában, ahol hetek óta tart a gazdák tüntetéssorozata. A tömeges tiltakozások oka egy új kormányrendelet, ami alapjaiban lehetetleníti el a mezőgazdasági szereplőket. A Mark Rutte vezette holland kabinet ugyanis elhatározta, hogy a klímavédelem érdekében drasztikus mértékben, mintegy hetven százalékkal csökkenti a nitrogén-kibocsátást. A nitrogént alapvetően a mezőgazdaságban használják, enélkül a teljes ágazat megbénul, ami komoly élelmiszerhiányhoz vezet. Hetek óta nem csillapodnak az indulatok, naponta több tízezer dühös farmer vonul az utcára. Gyakran előfordul az is, hogy a rendőrök összeverekednek a tüntetőkkel.

A fenti verekedés azután tört ki, hogy az egyik rendőr meglökött egy aktivistát és meg akarta ütni a gumibotjával. A tüntetők ezután kezdtek el dulakodni a rendőrökkel. Korábban volt olyan tüntetés is, amely során a rendőrök éles lőszerrel tüzeltek a tüntetőkre.

Az alábbi fotón egy traktor oldaleleme látható amit az egyik golyó ütött át.

“A kormány afelé tart, hogy a teljes hollandiai mezőgazdasági ágazatot kisöpörje az országból”

– panaszkodott az egyik érdekképviselet vezetője, aki hozzátette, hogy a gazdáknak most két lehetőségük van: rengeteg pénzért cserébe áttérnek biogazdálkodásra, vagy felhagynak a mezőgazdasági munkával.

Az új rendelet különösen az állattenyésztőket érinti súlyosan. A kormány becslése szerint körülbelül egyharmaduknak fel kell hagynia a munkával. A feldühödött gazdák utakat és csomópontokat zárnak le, országszerte több helyen megbénítják a forgalmat, esetenként a halászok is csatlakoznak hogy kifejezzék szolidaritásukat.

Az egyik ilyen megmozdulás során a tüntető gazdák földkupacokat raktak az autópályákra és főutakra, majd ezt üzenték a kormánynak: „ez az egyetlen föld, amit megkaptok!”.

NAGYVILÁG

Címkék:

farmers, netherlands, protesters