Egyre több az illegális gyorsulási verseny, a legutóbbi halálos áldozattal járt – videó

Egyre több az illegális gyorsulási verseny, a legutóbbi halálos áldozattal járt – videó

Bár a belügyminiszter egy hónapja bejelentette, hogy ezentúl szigorúbban büntetik majd azokat, akik a városok utcáin versenyeznek autóval vagy motorral, továbbra sem sikerül megfékezni a száguldozást, ami ezúttal egy fiatal nő életébe került. Egy szakszervezet szigorú büntetést kér a rendőrökre támadók esetében.

NAGYVILÁG POLITIKA 2021. JÚLIUS 19. 11:20

Franciaországban egyre több városban szinte mindennapos jelenség az úgy nevezett városi rodeó, azaz az utcákon megrendezett illegális gyorsulási verseny, melyen autóval vagy motorral vesznek részt a fiatalok. Már a karantén ideje alatt is sok ilyen eset volt, ám a kijárási tilalom megszüntével még több gyorsulási verseny van, amit sok esetben nézőközönség előtt tartanak meg.

 

A legutóbbi verseny tragédiával végződött, az Amiens melletti Glisy nevű településen az egyik néző, egy 21 éves fiatal nő át akart menni az úttesten, amikor elgázolta egy motoros, aki elvesztette uralmát a jármű fölött.

 

Alexandre de Bosschère, Amiens ügyészének elmondása alapján a tragédia helyszínén rendszeres, hogy péntek esténként gyorsulási versenyeket rendeznek a fiatalok. A mostani esetben nem csak az elgázolt személy, hanem a motort vezető 33 éves férfi is súlyosan megsérült, őt kórházba szállították, áldozatának életét azonban már nem tudták megmenteni.

A rendőrség tudott az illegális versenyről, sőt, ki is vonultak a helyszínre. Néhány órával a baleset előtt a bűnüldözési brigád (BAC) emberei őrizetbe vettek egy ittas sofőrt és lefoglaltak egy autót, erről a helyi rendőrség számolt be a Twitteren.

A halálos gázolást követően a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást.

Az utcai rodeók országszerte népszerűek a fiatalok körében, ám a rendőrség tehetetlen a vad sofőrök ellen, ezért Gérald Darmanin belügyminiszter június közepén jelentette be, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni és büntetni azokat, akik részt vesznek a gyorsulási versenyekben. A miniszter bejelentése alapján letartóztatják a gyorshajtókat, a járművüket pedig elkobozzák.

A lakosságot is zavarja a nagy zajjal járó, veszélyes autóverseny a városok utcáin. A CSA Intézet június elején készült felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka támogatja, hogy a rendőrök autóval eredjenek a gyorshajtók nyomába, majd vegyék őket őrizetbe, erről a Valeurs actuelles hetilap számolt be.

Franciaországban rendkívül sok balesetet okoztak az utóbbi időben a rendőri intézkedés elől menekülő sofőrök, nem egy esetben súlyos sérülés lett az üldözés vége, de több esetben olyan is előfordult, hogy életét vesztette a sofőr, akit a rendőrök üldöztek. Nem egy esetben a tragédiát követően zavargások és rendőrök elleni támadás követte a balesetet, főleg a no-go zónákban gyakori az efféle rendőrök elleni támadás.

A francia rendőrök egyre elégedetlenebbek, mivel úgy érzik, magukra hagyja őket a kormány, épp ezért az Alliance Police nationale nevű francia rendőrszakszervezet főtitkára kihangsúlyozta, hogy gyors és szigorú bírósági ítéletet követelnek a rendőrökre támadó személyek ellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

accident, france, illegal motor racing, police