Egyre többen szorulnak az élelmiszerbank segítségére Nagy-Britanniában

Sokkal többen kénytelenek felkeresni valamelyik élelmiszerbankot a országban, mint az előző téli időszakban. A boltokban ugyanis annyira megugrottak az árak, hogy a rezsiköltségek mellett már sokan nem tudnak megfizetni egy átlagos bevásárlást. Az élelmiszer-infláció jelenleg 16,7 százalékos, míg a gáz ára közel 130 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 22. 07:10

A nemrég nyilvánosságra került adatok szerint minden eddiginél több ember szorul az élelmiszerbankok segítségére Nagy-Britanniában, mert drámai mértékben megugrottak a megélhetési költségek.

A Független Élelmiszer-segélyezési Hálózat (Ifan) megállapította, hogy a megkérdezett élelmiszerbankok csaknem 90 százaléka 2022 decemberében és 2023 januárjában megnövekedett keresletről számolt be az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Az élelmiszerbankot szerint ha a kereslet tovább nő, akkor vagy csökkenteniük kell a támogatást, vagy pedig nem tudnak majd több embert kiszolgálni.

A Trussell Trust szervezet – amely a több mint 1300 élelmiszerbankkal az Egyesült Királyság legnagyobb szolgáltatója – arra számít, hogy az idei tél minden idők legforgalmasabbja lesz. A cég még novemberben arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerbankok az összeomlás határán állnak, ugyanis csak április és szeptember között 1,3 millió sürgősségi élelmiszercsomagot osztottak ki, harmadával többet, mint 2021-ben ugyanebben az időszakban, és több mint 50 százalékkal többet, mint a járvány előtti időszakban. Az Ifan kutatása szerint az élelmiszerbankok nehezen tudják kielégíteni a dolgozó emberek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) és a tanárok egyre növekvő igényeit, de a nyugdíjasok között is nagyon sokan az élelmiszerbankoktól függenek.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett adataiból kiderült, hogy az inflációs nyomás enyhülése ellenére a megélhetési költségek válsága még mindig jelen van Nagy-Britanniában. Az élelmiszerek 16,7 százalékos dráguláson mentek át, a gáz ára pedig közel 130 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A Költségvetési hivatal novemberi előrejelzése szerint a háztartások rendelkezésre álló jövedelme 2022-23-ban 4,3 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb visszaesés 1956 óta, amikor elkezdték vezetni az összehasonlítható adatokat.

Sabine Goodwin, az Ifan koordinátora elmondta, „egyértelmű, hogy az emberek hitelből próbálták átvészelni a telet, és most olyan adósságokat halmoznak fel, amelyek a szakadék szélére sodorták őket”. A koordinátor emellett azzal vádolta meg a kormányt, hogy fenntarthatatlan és etikátlan módon támaszkodik a jótékonysági élelmiszersegélyekre.

A kormány az elégedetlenségre reagálva nemrég felidézte, hogy tavaly 1200 font közvetlen támogatást nyújtott háztartások millióinak, többek között 400 fontot az energiaköltségekre, és 2023-24-ben további 1350 font támogatást nyújt a legkiszolgáltatottabb háztartásoknak.

NAGYVILÁG

Címkék:

cost of living, energy crisis, inflation, united kingdom