Évtizedes rekordot döntött a megoldatlan gyilkosságok száma

A forráshiánynak és a rendőrség leépítésének, illetve a leszereléseknek köszönhetően több mint fél évszázados csúcsponton van a megoldatlan gyilkosságok aránya az országban.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 2. 12:51

Egy nemrég nyilvánosságra került vizsgálat eredményei rámutatnak arra, hogy az Egyesült Államokban történelmi mértékűre nőtt a megoldatlan gyilkosságok száma. A gyilkosságok felderítési aránya, vagyis a megoldott vagy más okból lezárt ügyek aránya több mint fél évszázada a legalacsonyabb szintre esett vissza, mivel az alulfinanszírozott és létszámhiányos rendőrkapitányságok országszerte egyre nehezebben tudnak lépést tartani a bűnözés növekedésével.

„Az egész rendszer lemaradt” – mondja James Davis, a Mississippi állambéli Jackson rendőrfőnöke, aki hozzátette, hogy „több rendőrre lenne szükség. Több gyilkossági nyomozó is a hasznomra válna, de ha az állam és a bíróság is el van havazva, akkor az ügyek kidolgozása során is folyamatosan problémákkal fogunk szembesülni”.

Jackson városának rendőrségén mindössze nyolc gyilkossági nyomozó dolgozik, de az elmúlt évben 153 bejelentett gyilkosság történt a településen, ami a nagyjából 160 000 lakosú város esetében az egyik legmagasabb egy főre jutó arányt jelenti az Egyesült Államokban. Viszont az FBI irányelvei szerint egy nyomozó egyszerre legfeljebb öt ügyet vállalhat, ami azt jelenti, hogy egy időben a településen maximum 40 ügyön dolgozhatnak a nyomozók.

„Soha nem volt még ilyen rossz a helyzet” – mondta Thomas Hargrove, a Murder Accountability Project munkatársa, aki hozzátette, hogy 2020 utolsó hét hónapjában a legtöbb gyilkosság megoldatlan maradt. „Ilyen még soha nem történt Amerikában” – jegyezte meg.

Tucker Carlson riporter a műsorában csalódottságának adott hangot a kialakult helyzet miatt. Szerinte a most hatalmon lévőket nem érdeklik ezek az adatok, és senki se kezeli prioritásként a helyzet megoldását.

„A hatóságok 100 ezer dolláros jutalmat ajánlottak fel annak, aki megtalálja azt a személyt, aki egy hurkot hagyott Obama elnöki könyvtáránál. Ami kívülről nézve rendkívül érdekes, az az, hogy nincs 100 ezer dolláros jutalom kitűzve mondjuk több ezer megoldatlan gyilkosság megfejtéséért ebben az országban. Ez rengeteg gyilkosság” – mondta Carlson

A helyzetet súlyosbítja az is, hogy a rendőrség és az általuk szolgált közösségek közötti bizalom megromlott az elmúlt időszakban, köszönhetően az egyre több, nagy visszhangot kiváltó rendőri visszaélési ügynek. Ennek a bizalomnak az elvesztésével pedig az utóbbi időben nehezebbé vált a szemtanúk megkeresése, és egyre kevesebben adnak tippeket a rendőrségnek.

„A saját utunkba álltunk” – mondta a CBS Newsnak Danielle Outlaw, a philadelphiai rendőrség megbízottja, utalva a rendőri visszaélésekkel kapcsolatban kirobbant sorozatos botrányokra. „A rendőrök és az állampolgárok közötti kapcsolatnak minden más kapcsolathoz hasonlóan kétirányúnak kell lennie” – tette hozzá a megbízott.

A megoldatlan gyilkosságokkal kapcsolatos kép országszerte változó, az olyan városokban, mint Chicago különösen magas a megoldatlan ügyek száma, a településen tavaly a gyilkosságok felderítési aránya mindössze 24 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a nagyvárosban négy gyilkosból három még mindig szabadon garázdálkodik az utcákon.

NAGYVILÁG

Címkék:

death, defund the police, killing, killing rate, police, united states of america