Franciaországot elérte a koronavírus 10. hulláma – videó

Franciaországot elérte a koronavírus 10. hulláma – videó

Az új megbetegedések és a kórházban ápoltak száma is hetek óta növekszik, szakemberek szerint az országot elérte a koronavírus 10. hulláma.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 28. 08:59

Franciaországban három hete folyamatosan emelkednek a koronavírus mutatói, a francia közegészségügyi szolgálat (Santé Publique France, röviden SPF) által közzétett adatok szerint a 11. héten Franciaország európai részén minden korcsoport esetében egyre több a megbetegedés és a tesztek pozitivitási aránya, míg a tengerentúli területeken az esetek és a kórházi kezelések aránya továbbra is alacsony szinten van.

A BFMTV arról számol be, hogy immár kétség sem fér hozzá, hogy elérte az országot a tizedik hullám, mivel minden korosztály esetében emelkednek a járványügyi mutatók.

A riportból kiderül, hogy hogy három hete folyamatosan egyre többen fertőződnek meg, a tesztek pozitivitási aránya 26 százalék, 20 százalékkal többen keresték fel a kórházak sürgősségi osztályait és 15 százalékkal nőtt az intenzív osztályon kezelt betegek száma.

A stábnak nyilatkozó epidemiológus, Mircea Sofonea szerint a fenti adatok egyértelműen azt jelzik, hogy újabb koronavírus hullám érte el az országot, immár a tizedik. A szakember elmondása alapján abban az esetben beszélhetünk a járvány felélénküléséről, ha a koronavírus reprodukciós rátája 1-nél magasabb, hozzátéve, hogy Franciaországban jelenleg 1,2 ez a mutató.

A Le Parisien nevű lap munkatársa, Nicolas Berrod felnívja rá a figyelmet, hogy az elmúlt 24 órában 6211 új megbetegedést regisztráltak, ami 14 százalékos emelkedés az egy héttel azelőtti adatokhoz képest. Hozzáteszi, hogy mivel meglehetősen kevesen végeznek tesztet, a tényleges fertőzöttek száma feltehetően ennél jóval magasabb.

Az újságíró Twitter-bejegyzéséből kiderül, hogy naponta átlagosan közel 8000 megbetegedést regisztrálnak, ami egy hét alatt 17 százalékos emelkedést jelent, ám, mivel a mostani tesztelési szabályok eltérnek a korábbiaktól, a jelenlegi helyzetet nem lehet összevetni a korábbi koronavírus hullámok adataival.

Nicolas Berrod kiemelte, hogy mivel a naponta elvégzett tesztek száma meglehetősen stabil, ennek következtében a pozitivitási ráta is meredeken emelkedni kezdett.

Franciaországban a legutóbbi, kilencedik koronavírus hullám 2022-23 őszi-téli időszakában volt és 2023 januárjának első hetében ért véget, amikor egy hét alatt az új megbetegedések száma 26, az előfordulási arány pedig 51 százalékkal csökkent.

Arról, hogy az utóbbi időkben szinte mindennapossá váló utcai tömeges megmozdulások és a koronavírus újbóli elterjedése között van-e bármilyen összefüggés, egyelőre egy szakértő sem nyilatkozott.

NAGYVILÁG

Címkék:

10th wave, covid-19, epidemy, france, rising numbers