Gerillaharc alakult ki egy francia víztározó miatt, rengetegen megsérültek – videók

Gerillaharc alakult ki egy francia víztározó miatt, rengetegen megsérültek – videók

Valóságos polgárháborús helyzet alakult ki egy környezetvédelmi megmozdulásból a Franciaország nyugati részén lévő Sainte-Soline település határában lévő óriási víztározó építési területe körül.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 26. 11:12

Döbbenetes, háborús filmbe illő jelenetekről készült felvételek készültek arról a tüntetésről, amely a Franciaország nyugati részén lévő Deux-Sèvres megyében található település, Sainte-Soline határában épülő hatalmas víztározó körül alakult ki. A megmozdulást környezetvédők kezdeményezték, akik azért tiltakoztak a 650 000 m3 kapacitású víztározó létesítése ellen, mert az monopolhelyzetbe hozza az agráripar szereplőit és azokat a gazdákat, akik aláírnak egy kedvezőtlen szerződést, a többieknek azonban nem jut majd elég víz nyáron a termőföldek öntözéséhez, írja a Radio France.

A cikkből az is kiderül, hogy nem a Sainte-Soline tározó az egyetlen, ami miatt nézeteltérések alakultak ki az utóbbi időben, a szóban forgó víztározó és egy másik, már üzemelő a Mauzé-sur-le-Mignon határában lévő egy 16 víztározóból álló projekt része, amelynek az összkapacitása körülbelül hatmillió köbméter. A tározók építését 2018-ban kezdte egy 450 gazdálkodóból álló szövetkezet, állami támogatásból. A projekt összköltsége 76 millió euró, ennek 70 százalékát közpénzből finanszírozzák, a víztározó készletéből részesülő gazdák pedig cserébe agroökológiai módszereket alkalmaznak, továbbá írásban nyilatkoztak arról, hogy kevesebb növényvédőszert fognak használni.

A tiltakozást szervező Les Soulèvements de la Terre (a Föld lázadói) nevű környezetvédő egyesület Twitter-bejegyzése szerint több mint 30 ezren gyűltek össze, hogy a Sainte-Soline víztározó megépítése ellen tüntessenek.

A megmozduláson részt vett több zöldpárti politikus is, köztük az EELV főtitkára, Marine Tondelier is, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy az egyre gyakoribbá váló aszályok ráébresztik az embereket, hogy a víz a legértékesebb kincs. A politikus szerint a szóban forgó tározóhoz hasonló giga létesítmények igazságtalanok, mert lehetővé teszik egyesek számára a vízkészlet kisajátítását, a többség rovására.

A békésnek szánt rendezvény azonban teljes káoszba fulladt, amikor a tüntetők egy csoportja rátámadt a kivezényelt csendőrökre, több járművet felgyújtottak.

A baloldali környezetvédők kövekkel dobálták a lángokban álló csendőrségi mikrobuszt.

A tüntetők közé vegyült szélsőbalos aktivisták tűzijátékkal lőtték és Molotov-koktéllal dobálták a csendőröket.

A helyszínen valóságos háborús jelenet alakult ki, mindent füst borított.

A CNews tudósítója, Amaury Bucco arról számolt be, hogy kapucnis alakok a stábját is inzultálták, követték őket és festéket szórtak az autójukra.

A rendőrök végül quadokra szálltak, úgy vették fel a harcot az erőszakos tüntetőkkel

Az összecsapás során többen is megsérültek, a Le Parisien értesülései szerint 28 csendőr sebesült meg, köztük néhányan súlyosan, egyiküket mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

Megsebesült hét tüntető is, egy újságíró pedig égési sérüléseket szerzett a kezén egy Molotov-koktél miatt, írja a Le Figaro.

Az eldurvult megmozdulással kapcsolatban Gérald Darmanin belügyminiszter felhívta rá a figyelmet, hogy a megye prefektusa március 17-én megtiltott mindennemű tüntetést a térségben, a tiltakozáson részt vevő több ezer ember tehát illegális cselekedetben vett részt. Darmanin kiemelte, hogy több mint ezren közülük szélsőséges radikalizálódott egyének, akik kifejezetten erőszakosan léptek fel, többen a black bloc nevű szélsőbalos csoport tagjai.

A Republikánus párt elnöke, Éric Ciotti egyenesen terroristáknak nevezte a rendőrökre támadó személyeket, akik megrongálták a vízkészleteket. Ciotti szerint aggasztó a környezetvédelmi aktivizmus erősödése Franciaországban.

Gérald Darmanin belügyminiszter felhívta rá a figyelmet, hogy a Sainte-Soline-ban történt csendőrök ellen elkövetett elfogadhatatlan erőszakot sok politikus támogatja azzal, hogy hallgat a történtekről. A miniszter felszólította a Francia Köztársaság valamennyi politikusát, hogy a lehető leghatározottabban, mindennemű kétértelműség nélkül ítélje el a történteket.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

black bloc, demonstration, france, gendarmerie attacked, gerald darmanin, violence, water reserve