Hosszabb időre lehet szüksége Kínának a klímacélok teljesítéséhez

Egy tanulmány szerint a vállalásával ellentétben Kína nem tudja megállítani 2030-ig a szén-dioxid kibocsájtásának növekedését.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 3. 12:27

A Pekingi Egyetem nemrég közzétett jelentése szerint Kína legalább öt évvel van elmaradva a Párizsi klímaegyezményben vállalt 2030-ra kitűzött klímacéljaitól, és ezen vállalások többségét leghamarabb 2035-re tudja majd teljesíteni.

A South China Morning Post (SCMP) szerint ráadásul a Kínai Kommunista Pártnak esze ágában sincs egyhamar lemondani a petrolkémiai anyagokról, amelyek gyártása jelenleg stratégiai jelentőségű a kínai gazdaság számára. Ezeket az anyagokat több millió, mindennapi termék gyártása során használják fel a műanyagoktól, mosószerektől, gumiktól és műtrágyáktól kezdve a csomagolásig, ruházatig és szigetelőanyagokig.

A petrolkémiai ágazat a kínai gazdaság egyik legfontosabb pillére, és Kína teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 4 százalékáért felelős. Ráadásul más nagy energiafogyasztású ágazatokkal, például az acél- és cementiparral ellentétben, ahol a következő években várhatóan csökkenni fog a kibocsátás, a petrolkémiai termékek esetében a növekvő kereslet miatt a következő két évtizedben valószínűleg rohamosan növekedni fog a levegőbe jutó káros anyagok mennyisége.

Az ágazat ezért kulcsszerepet játszik a kínai szén-dioxid kibocsájtás alakulásában. Bár Kína célja a szén-dioxid-csúcs elérése 2030-ra, a Pekingi Egyetem Energetikai Intézetének jelentése szerint a jelenlegi kibocsátási tendenciák és a kapcsolódó szakpolitika alapján a petrolkémiai ágazat ezt csak 2035-re fogja elérni. „A petrolkémia szén-dioxid-mentesítésének ösztönzése az ipari szerkezetátalakításon, az energiatakarékosságon, a fokozott villamosításon, valamint a zöld hidrogénen és a szén-dioxid-leválasztáson, hasznosításon és tároláson alapulna” – áll az egyetemi tanulmányban.

Az egyetlen némileg pozitív megjegyzés a jelentésben az, hogy Kína energiaigényét és az egekbe szökő műanyagfogyasztást a végtelen koronavírus-zárlatok lelassították, ami elméletileg közelebb hozhatja az úgynevezett kibocsájtási csúcs időpontját.

A helsinki Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) múlt héten közzétett másik tanulmánya szintén azt állapította meg, hogy Kína iparpolitikája nincs teljesen összhangban a klímaegyezményben vállaltakkal.

NAGYVILÁG

Címkék:

china, coal, coal powerplant, environment protection