Időzített bomba: A szárazság és az ukrán háború miatt folyamatosan drágul a kenyér, év végére nagy baj lehet

Időzített bomba: A szárazság és az ukrán háború miatt folyamatosan drágul a kenyér, év végére nagy baj lehet

Év eleje óta a liszt 20-30 százalékkal, az élesztő pedig 25 százalékkal drágult, ráadásul az áram- és az energiaárak is az egekben vannak, hívta fel a figyelmet a V4NA megkeresésére a Francia Pékségek és Péksütemények Országos Szövetsége. Dominique Anract, a szövetsége elnöke szerint a helyzetet egy időzített bombához lehet leginkább hasonlítani, mert a nyersanyagok további drágulása várható, ami az év végére komoly problémákat jelenthet.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 5. 08:30

Hetek óta folyamatosan nő a franciák ikonikus kenyerének, a bagettnek az ára és nagyon úgy tűnik, hogy a folyamatnak még nincs vége.

A Francia Pékségek és Péksütemények Országos Szövetségének (CNBPF) elnöke, Dominique Anract még augusztus elején úgy nyilatkozott, hogy az alapanyagok és az energiaárak folyamatos növekedése miatt év eleje óta már több mint 20 százalékkal drágult a kenyér. Jean-Yves Boullier, a 2021-ben a Párizs környéki Île-de-France régió legjobbjának választott pékmestere elmondta a France Info nevű lapnak, hogy mindent megtesznek a vevők terheinek enyhítése érdekében, még a haszonkulcsukat is csökkentették. Elmondása alapján

egy bagett árának több mint a felét, 53 százalékot a bérköltség teszi ki, 18 százalék maga az alapanyag, 11 százalék pedig az elkészítés során elhasznált energia ára és a helyiség bérleti díja, mindent összevetve a végén csak 7 százalék nyereség marad,

ami a CNBPF szerint túl kevés ahhoz, hogy fejlesztéseket és beruházásokat finanszírozzanak belőle, ezért a szövetség a francia államhoz fordult segítségért.

A V4NA megkeresésére a Dominique Anract vezette CNBPF megerősítette, hogy a franciák által minden étkezésnél fogyasztott bagett ára az ukrán háború, a szélsőséges időjárás és az infláció miatt folyamatosan növekszik. Hozzátették, hogy az Insee francia közvélemény-kutató adatai szerint a drágulás bár egy év alatt igen jelentős volt, de további áremelkedés is várható.

Dominique Anract (Forrás: Facebook)

Dominique Anract felhívta rá a figyelmet, hogy az év eleje óta a liszt 20-30 százalékkal, az élesztő pedig 25 százalékkal drágult, ráadásul az áram és az energiaárak is az egekben vannak. Kiemelte, hogy mindez a drágulás nem arányos az ágazatban dolgozókra nehezedő terhekkel. Hozzátette, hogy egyes speciális péksütemények esetében, ahol például vajat is kell használni, még ennél is jelentősebb az áremelkedés, mivel a vaj ára 70 százalékkal emelkedett és a franciák vízkeresztkor fogyasztott lepényéhez szükséges mandula és cukor is jelentősen megdrágult.

A szakember szerint példátlan, hogy minden alapanyag, az energia és még a csomagolás is ilyen mértékben dráguljon, mint mostanság. A szakember szerint olyan áremelkedésekről van szó, melyek közül nem tudnak a pékek mindent áthárítani a vásárlókra. Különösen a gabona és a tej drágulása okoz gondot a szakma dolgozóinak, de leginkább az elszállt energiaárak miatt aggódnak.

A CNBPF elnöke a V4NA kérdésére megerősítette, hogy az ukrán háború kitörése és a búza, valamint a repce árának ugrásszerű megnövekedése ezelőtt nem látott helyzetet teremtett, a búza tonnája ugyanis 180-ról 430 euróra ugrott. Annak ellenére, hogy Franciaországban annyi búza terem, hogy az elegendő a belső felhasználásra, sőt, még exportál is, mégis ki van téve a búza világpiaci árnövekedésének és annak hatásainak. Dominique Anract elmondása szerint a helyzetet egy időzített bombához lehet leginkább hasonlítani és a szakember azért aggódik, mert a nyersanyagok további drágulása várható, ami az év végére komoly problémákat jelenthet.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

baguette, economical crisis, france, inflation, raising prices, ukraine war, worried bakers