Így alakult a munkanélküliség Európában a koronavírus-járvány alatt

Így alakult a munkanélküliség Európában a koronavírus-járvány alatt

A koronavírus-járvány óriási hatással volt a munkaerőpiacra. A védekezés érdekében meghozott intézkedések és lezárások a munkanélküliség növekedését eredményezték szerte Európában, a tagországok kormányai azonban különböző támogatásokkal, kedvezményekkel próbálták segíteni a munkáltatókat és munkavállalókat.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2021. FEBRUÁR 28. 12:46

Bértámogatás és részleges munkanélküli rendszer

Franciaországban a koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozások miatt nagyon sok vállalatnak fel kellett függesztenie a tevékenységét. A legtöbben közülük éltek az úgynevezett részleges munkanélküli rendszer nyújtotta lehetőséggel.

A Munkaügyi, Munkaügyi Kapcsolatokért felelős és Szolidaritási Minisztérium Kutatási, Tanulmányi és Statisztikai Igazgatóságának (DARES) adatai szerint 2020. március 1. óta a francia vállalatok összesen 1 283 000 részleges munkanélküliségi kérelmet nyújtottak be. A vie publique adatai szerint jelenleg 12,4 millió alkalmazott részesül részleges munkanélküli segélyben Franciaországban.

https://v4na.com/politika/a-varosvezetes-harom-hetre-lezarna-a-f-varost-43713/

Az Eurostat adatai szerint a magyar gazdaság már némileg kezd talpra állni a koronavírus-járvány gazdaságra mért csapásaiból. Magyarországon márciusban jelentették be a veszélyhelyzetet, ebben a hónapban a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékon állt. Ez a szám júniusra 4,9 százalékra emelkedett fel, decemberben azonban már csökkent és 4,3 százalékon állt.

A különutas Egyesült Királyság

Csökkenő tendenciát mutatnak a fertőzöttségi adatok az Egyesült Királyságban is, bár korábban nagy gondot okoztak az országban a mutáns vírusok. A készültségi szintet lejjebb vitték ugyanakkor a csökkenő adatok fényében, erről néhány napja számolt be az egészségügyi miniszter. Az Egyesült Királyságban jól halad az oltás is, az oltási program keretében már 19 milliónál is több ember kapta meg legalább az első oltását.

Az Európai Unióból távozott szigetországban 2020 februárjában 4 százalék volt a munkanélküliségi ráta, ez azonban folyamatosan emelkedett a tavalyi év során. Decemberre ez a szám meghaladta az öt százalékot, ugyanakkor a kormány támogató programjának köszönhetően sikerült viszonylag alacsonyan tartani a munkanélküliséget a járvány ideje alatt is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

coronavirus, employment, euroopean union, pandemic, unemploymen