Közpénzen vásárolt márkás ruhákat az olimpiáért folytatott kampány keretében Párizs főpolgármestere

Egy holland újságíró jogi úton elérte, hogy megkapja Anne Hidalgo 2017-es olimpiai kampányának költségvetését. Mint kiderült, az adófizetők pénzén külföldre utazott és drága ruhákat is vett a baloldali városvezető. Hidalgo hivatala szerint minden kiadás indokolt volt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 21. 11:31

Az utolsó fillérig elköltötte Párizs főpolgármestere a rendelkezésére álló 20 000 euró közpénzt, derül ki a 2017-es évre vonatkozó költségelszámolásból, melynek aktáit öt éves jogi procedúrát követően most adta ki az Államtanács határozatát követően Anne Hidalgo hivatala.

A dokumentációt még 2018-ban kérte ki a baloldali városvezetéstől Stefan de Vries holland újságíró abból a célból, hogy a végére járjon, hogy mennyi pénzébe került a francia adófizetőknek az olimpiai játékok rendezési jogáért folytatott kampány, a kérésnek azonban Anne Hidalgo nem tett eleget, így az ügy jogi vitává fajult.

Stefan de Vries a Twitteren jelentette be a hírt, hogy áttörés történt az ügyben és több mint 5 év elteltével végre megszerezte Anne Hidalgo és kabinetje 2017-es évre vonatkozó költségvetési kimutatásait, így folytatódhat a vizsgálat. A holland újságíró a bejegyzést a „joggyakorlat” és az „átláthatóság” szavakkal címkézte.

A történtekről beszámolt a Le Journal du Dimanche (JDD) nevű francia hetilap is, kiemelve, hogy Anne Hidalgo a rendelkezésére álló 20 000 eurót csaknem teljes egészében elköltötte, a lap értesülései szerint a számlák 19 720 euróról szólnak.

Ami a kiadásokat illeti, a szocialista főpolgármester elsősorban ruhákra és utazásokra költött, a vizsgált időszakban összesen 17 alkalommal járt külföldön. Az utazások között voltak alacsonyabb költségvetésűek is, mint például egy 260 eurós Párizs-Barcelona oda-vissza út, de voltak drágábbak is, például az az egyhetes tokiói út, mely során a baloldali főpolgármester és kísérete az Olimpiai Bizottság tagjaival találkozott a japán fővárosban. Ez 8951 euróba került a francia adófizetőknek. Volt továbbá egy perui utazás is, az olimpiai rendezés jogát elnyerő várost ugyanis Limában hirdették ki, Anne Hidalgo ide 11 000 euróért utazott el.

Az utazásokkal kapcsolatban a Párizsi Tanács etikai bizottságának vezetője, Yves Charpenel leszögezte a hetilapnak, hogy a felmerülő költségek közvetlenül kapcsolódnak a főpolgármester feladatainak ellátásához, hozzátéve, hogy a repülőjegyek árai nem voltak kiugróan magasak és Anne Hidalgo nem első osztályon utazott.

A főpolgármester fel is ruházta magát az olimpiai kampányra szánt keretből, a neves Dior és Courrèges divatházak alkotásaiból is bevásárolt, az előbbi márkából hármat is vett 1188, 1840 és 1440 euróért, továbbá beszerzett egy fekete Courrèges ruhát is, aminek 720 euró volt az ára. Kabinetje azzal indokolta ezeket a vásárlásokat, hogy a párizsi főpolgármester Franciaországot képviselte külföldön, tehát fontos volt a megjelenése, mivel egy ilyen esemény alkalmával a francia kultúrát és az haute couture-t kell képviselnie, csakúgy, mint a first ladynek vagy a minisztereknek. Hidalgo munkatársai ugyanakkor kiemelték, hogy nem 10 000 dolláros ruhákról van szó, valamint egyéb rendezvények során is fel tudja őket venni a városvezető.

A JDD felhívja rá a figyelmet, hogy Anne Hidalgo számlái között nem szerepelnek éttermi kiadások költségei, a párizsi főpolgármester tehát nem látta vendégül az olimpiai közösség olyan befolyásos személyiségeit, akik hatással lehettek volna a rendezési jog odaítélésére, de azért volt egy fogadás a városházán, ami mintegy 3 ezer euróba került a vendégül látott száz személy számára.

A témáról szintén hírt adó TF1 cikkéből kiderül, hogy 2021 márciusában a Párizsi Közigazgatási Bíróság helyt adott Stefan de Vries kérésének, és felszólította a párizsi vezetést, hogy adja ki a holland újságíró számára a kért dokumentumokat, a város azonban fellebbezett az Államtanácsnál, azzal a kéréssel, hogy helyezze hatályon kívül a közigazgatási bíróság ítéletét. Párizs vezetése azonban ezt követően végül alulmaradt a holland újságíróval szemben, miután az Államtanács határozata szerint a helyi képviselők vagy állami tisztségviselők által igénybe vett utazási és reprezentációs költségekről szóló bizonylatok adminisztratív dokumentumoknak minősülnek, melyekbe kérés esetén bárki betekintést nyerhet.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

anne hidalgo, expenses, france, olimpic games 2024, paris, taxpayers money