Már egy mesehős is rasszistának számít, ha hívja a rendőrséget

Egy csoport szerint a Scooby-Doo rajzfilmből ismert Vilma rasszista, mert a műsorban és egy videójátékban is rendszeresen felhívta a rendőrséget egy-egy bűntény esetén. A tiltakozó csoport szerint a rajzfilm ezzel figyelmen kívül hagyja a kor rendőri brutalitásával kapcsolatos problémákat.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 14. 16:42

Többen aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a WarnerBros filmstúdió változtassa meg a Scooby-Doo című rajzfilmből ismert Vilma viselkedését egy játékban, mert a bűntények felderítése során folyamatosan a rendőrség segítségét kérte.

„Évtizedek óta – és különösen az utóbbi időkben – a fekete és színes bőrű emberek szenvednek a rendőri brutalitás miatt, és ez a játék figyelmen kívül hagyja a rendőri brutalitás problémáját napjainkban” -áll a petícióban.

A Warner Bros komolyan vette a petíciót és a témát övező közösségi médiás üzeneteket, ugyanis a legutóbbi frissítés során eltávolították a rendőrautó hívásának funkcióját a játékból, és helyette Vilma mostantól a civil nyomozói csapata kisbuszát hívja a bűntényekhez.

Nem csak a mesevilágban, hanem a való életben is arra buzdítják az embereket, hogy ne hívják fel a rendőrséget. San Francisco városában a bűnözés 2020 óta az egekbe szökött, és a kerékpárlopások száma is meredeken növekedni kezdett. Erre válaszul a San Francisco Bike Coalition nevű csoport azt javasolja, hogy ha valakinek ellopják a kerékpárját, akkor ne hívják a rendőrséget, mert azzal rosszat tesznek a fekete és színes bőrű embereknek.

De arról is beszámoltunk, hogy egy középiskolásoknak bemutatott oktató videóban többek között azt a tanácsot adták, hogy ha valaki rasszista támadás szemtanúja, akkor ne hívja a rendőrséget, mert a hatóság megjelenése ilyen esetekben „inkább fokozza, mint csökkenti” az erőszakot.

NAGYVILÁG

Címkék:

critical race theory, karen, racism