Műhúst promotál a közmédia

Az állami műsorszolgáltató egyik műsorában bemutattak egy szlovén céget, amely különböző gabonafélékből állít elő "húst", majd a műhús előnyeit kezdték sorolni.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 14. 15:21

A svéd állami televízió, az SVT riportjában a riporter a hús egy növényi alapú alternatíváját tesztelte, amelyet „3D-s hús” néven is emlegetnek, és amelyet egy szlovén cég fejlesztett ki. A szlovén vállalkozók olyan terméket próbáltak létrehozni, amely textúrájában és megjelenésében is a húsra hasonlít. A terméket „növényi mignon filéként” mutatták be, és többek között szóját, búzát, napraforgóolajat és céklaport tartalmaz.

„Őszintén hiszem, hogy azt mondtad volna, hogy ez hús, elhittem volna neked” – mondja a műsorban a riporter, miután megkóstolta a „növényi mignon filét”.

Arra is rámutattak a műsorban, hogy a termék jövőre már nagyobb mennyiségben lesz elérhető Svédországban. Gustav Johanssont, a Chouchou étterem vezetője szintén dicsérte a műhúst, és kijelentette, hogy szerinte a termék a jövőt képviseli.

„Abszolút, 100 százalékosan. Most, hogy a növényi alapú termékek elég jók ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a hússal, miért válasszuk a húst, amely végül drágább lesz és nagyobb szénlábnyomot fog okozni?” – tette fel a kérdést az étterem vezetője.

Arról azonban nem esik szó a riportban, hogy a növényi eredetű húsalternatíva tápanyagtartalmát tekintve nem megfelelő alternatívája a húsnak. A vegetáriánus életmódhoz jó táplálkozási ismeretekre is szükség van, ugyanis a most nyilvánosságra hozott információk szerint azok a személyek vagy csoportok, akik különösebb ismeretek nélkül vágnak bele a vegetarianizmusba, a saját és mások testi épségét is veszélyeztetik.

A helyzeten az sem segít, hogy a vegán élelmiszerek gyártói csalnak a termékeik címkézésénél, és magasabb tápértéket állítanak, mint amennyit valójában tartalmaznak az említett ételek. A Chalmers Műszaki Egyetem kutatói nemrégiben 44 húspótló termékről, többek között vegán hamburgerekről, vegán kolbászokról és vegán sajtokról készítettek tanulmányt, amiből kiderült, hogy a termékek a címkén feltüntetett tápanyagoknak csak a töredékét tartalmazzák.

Több vizsgált esetben a termékek különösen vashiányosak voltak, ami veszélyes az emberekre nézve. A vizsgált vegán termékek más ásványi anyagokból is sokkal kevesebbet tartalmaznak.

„Általánosságban elmondható, hogy a szervezet vas és cinkfelvétele nagyon alacsony volt az ilyen termékek fogyasztása esetén. Egyik termékben sem voltak megfelelőek az értékek” – mondja Cecilia Mayer Labba, a Chalmers Műszaki Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

NAGYVILÁG

Címkék:

alternative meat, fake food, sweden