Náci jelképekhez hasonlítja a katolikus szimbólumokat egy francia oldal

Náci jelképekkel mossa össze a katolikus szimbólumokat, azokat szélsőségesnek bélyegezve egy francia weboldal. Több keresztet, sőt a Jézus Szíve ábrázolást is egy kalap alá veszi a náci horogkereszttel.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 8. 11:54

Az Indextreme francia „gyűlöletellenes” weboldal azt állítja, hogy „a franciaországi szélsőjobboldal által használt grafikai szimbólumok megfigyelésére, katalogizálására és közzétételére törekszik”. Azt is hozzáteszik, hogy nem minden megjelenített szimbólum eredete fasiszta vagy szélsőjobboldali, de szerintük ezeket mára kisajátították szélsőjobboldali csoportok.

A nácizmus és más szélsőjobboldali ideológiák szimbólumai mellett azonban több keresztény, római katolikus szimbólumot is felsorolnak.

A projektet Geoffrey Dorne grafikus és Ricardo Parreira fotóriporter készítette. Számos szimbólumot mutatnak be különböző kategóriákra bontva, a kifejezésektől kezdve a zászlókon, gesztusokon, számokon, márkákon és kereszteken át.

A keresztekről szóló részben a náci horogkereszttel egy kategóriába sorolják a jeruzsálemi keresztet, amely Jeruzsálem városának keresztény szimbóluma, és amely Jézus öt szent sebének emlékezetére kialakított keresztforma.

Ide sorolják a burgundi keresztet, vagy más néven andráskeresztet is, amely egy X formában összerótt gerendákból álló kereszt. A hagyomány szerint Szent Andrást ilyen keresztre feszítették fel, és nagy múltja van a katolikus hagyományban.

Kép: indextreme.fr

Feltüntetik az úgy nevezett talpas keresztet is, melynek több változata is ismert, többek között a máltai kereszt, melynek 8 csúcsa a 8 boldogságot jelenti.

A náci horogkereszttel egy kategóriába sorolják a lotaringiai keresztet, más néven kettős keresztet is, amely megtalálható Szlovákia és Magyarország címerében is.

A kettős kereszt felső vízszintes, rövidebb szára a keresztfeliratot jelképezi, melyet Pilátus helyeztetett Krisztus feje fölé a keresztre. A második világháború alatt pedig a Charles De Gaulle tábornok vezette náciellenes Szabad Francia Erők is használta, amely a szövetségesekkel együtt harcolt a náci rezsim ellen.

A Breitbart felhívja rá a figyelmet, hogy a weboldal a lotaringiai kereszt kapcsán egy másik „gyűlöletellenes” kiadványra hivatkozik, amelyet tavaly adott ki Kanadában a kanadai kormány által finanszírozott szélsőbaloldali Canadian Anti-Hate Network (CAHN), ami az Antifával is kapcsolatban áll.

Szintén „szélsőjobboldali szimbólumnak” nevezik a Jézus Szíve ábrázolást, amely a megváltó isteni szeretet jelképe, és a Krisztus-monogramot is, amely Jézus Krisztus nevének görög kezdőbetűiből (khi, ró) kialakított jel.

Az Indextreme oldal összeállítása miatt többen felháborodtak, köztük a franciaországi Provence-Alpes-Côte d’Azur régió elnöke, Renaud Muselier. Twitter-oldalán azt írta,

A lotharingiai kereszt és a horogkereszt egy síkra helyezése a történelem elviselhetetlen manipulációja.

A közösségi oldalakon is többen kritizálták az oldalt. Egy felhasználó szerint a francia baloldal katolikus-ellenes. Egy másik felhasználó pedig úgy fogalmaz: „az elmebetegekkel megtöltött Indextreme oldal nem támogat egyetlen Európához köthető szimbólumot, zászlót vagy vallást sem. Képzeld el, hogy az összes skandináv zászló (Dánia, Norvégia, Svédország, még Finnország is) fasiszta. Még az állatok is…”

 

NAGYVILÁG

Címkék:

catholics, far-right, france