Nem nyomoznak a kancellár után, aki szigorúan titkos információkat adott ki a kezéből

Olaf Scholz és felesége felelőtlenül bántak olyan dokumentumokkal és információkkal, amelyeket a külügyi tárca "szigorúan titkosnak" minősített.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 23. 12:59

A potsdami ügyészség úgy döntött, hogy nem indít nyomozást Olaf Scholz szociáldemokrata szövetségi kancellár és felesége, Britta Ernst ellen – annak ellenére, hogy a felelőtlenségük miatt szigorúan titkos információk kerültek nyilvánosságra. Ahogy arról a V4NA is beszámolt korábban, Olaf Scholz potsdami szomszédjai találták meg azokat a dokumentumokat, amelyek a legutóbbi G7-csúcstalálkozóról szóltak. A szomszédok azt állítják, nem turkáltak a szemét között, a dokumentumok a kuka tetején, közszemlére téve hevertek. A lapok többek között a G7-államok vezetőiről és feleségeikről készült jegyzeteket és különböző adatokat tartalmaztak, de találtak kényes naplórészleteket és előre megírt beszédet is. Később kiderült, hogy a dokumentumok a német külügyminisztériumban készültek, és a „titkos – csak hivatalos használatra” megjelölést viselték.

Olaf Scholznak tehát semmi joga nem volt ahhoz, hogy hazavigye ezeket a bizalmas adatokat, az pedig végképp a törvényekbe ütközik, hogy a titkos dokumentumokat a kommunális szemetesbe dobja – a világ elé tárva ezzel bizalmas információkat. A szövetségi közigazgatási szabályok szerint a bizalmas iratokat úgy kell megsemmisíteni, hogy tartalmuk ne legyen felismerhető. Scholzék azonban csak kettétépték a papírokat, mielőtt a szemetesbe dobták volna, így bárki könnyen elolvashatta azokat.

A potsdami ügyészség mégis úgy döntött, hogy nem vizsgálja meg az ügyet alaposabban és nem indít nyomozást a kancellár és felesége ellen, mert szerintük a dokumentumok nem tartalmaztak közérdeket veszélyeztető információkat.

NAGYVILÁG

Címkék:

german chancellor, germany, olaf scholz